01 [MAR 14] SOCIAL Buzau
Sâmbătă, 01 martie 2014

V-aţi ales baba? Uite aici de unde vine obiceiul!

Mihaela Vulpe alte articole de Mihaela Vulpe
2 voturi 2248 vizualizari 1 comentariu mihaelavulpe@sansanews.ro
V-aţi ales baba? Uite aici de unde vine obiceiul!

  În credinţa populară primele zile ale lunii martie sunt numite babe, acesta fiind unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale românilor. Din bătrâni se ştie că primele zile de primăvară erau fie prea friguroase, fie prea calde.Obiceiul spune că, în acest interval, femeile îşi aleg o zi pentru a vedea, în funcţie de vremea din ziua respectivă, cum se anunţă anul. Dacă timpul din ziua respectivă nu este bun, baba este rea, iar anul aduce ghinion. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când practic vin moşii şi căldura.

 

De unde vine acest obicei?


Obiceiul babelor porneşte de la unul dintre cele mai importate mituri româneşti, cel al Babei Dochia, care este sărbătorită pe 1 Martie. În străvechiul calendar roman, anul nou începea pe 1 martie. Baba Dochia semnifica pe atunci anul vechi, iar moartea Dochiei din ziua de 9 martie semnifica un hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.


Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Iată una dintre ele:

          

A fost odata ca niciodată, că de n-ar fi, nu v-aş povesti, o băbuţă pe nume Dochia. Ea avea o noră, pe care o  dojenea de câte ori avea ocazia. Într-o zi, chiar pe 1 Martie, o trimisese să spele lână şi , din neagră cum era, să devină albă. Numai că, în ajutorul nurorii venise un înger care i-a dăruit o floare albă să spele lâna cu ea. Văzând floarea în  mâna nurorii, Baba Dochia a fost convinsă că vine primăvara şi, astfel, a plecat cu oile la munte. Şi-a pus 9 cojoace de blană şi a plecat la drum. Din cauză că pe drum era când prea frig, când prea cald, ori ploua şi îi uda cojoacele, Baba Dochia îşi dădea jos, rând pe rând câte un cojoc, până a rămas doar în cămaşă. Peste noapte, a venit un ger puternic şi a îngheţat de frig. Aşa, Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile sale, să rămână amintire.


Şi am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa!Etichete: martie |  mit |  obicei |  baba
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

camelia
02 martie 2014
Superba legenda,superb formulata incat sa ma emotioneze


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU