02 [IUL 15] SOCIAL Buzau
Joi, 02 iulie 2015

(P) Protecţia mediului între conştiinţă şi lege!

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1255 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Tot mai des natura înconjurătoare trage semnale de alarmă cu privire la gradul alarmant la care a ajuns poluarea şi la riscurile pe care acest fenomen le poate produce inclusiv asupra sănătăţii umane. Este bine ştiută risipa necugetată de resurse naturale produsă continuu de oamenii aflaţi în goana după bani. Consumul bineînţeles duce la generarea unor cantităţi imense de deşeuri. Deşi frecvent mass-media şi companiile de salubritate informează indivizii cu privire la modalităţile de reducere a consumului de energie, de apa şi nu în ultimul rînd la colectarea selectivă a deşeurilor. De un an şi jumătate, astfel de informaţii au apărut şi în orasul nostru ca urmare a implicării firmei de salubritate în promovarea colectării selective a deşeurilor. Pentru unii cetăţeni însă aceste date rămîn la stadiul teoretic şi mai puţin la punerea lor în practică. De aici a decurs şi nevoia conturării unei legislaţii în domeniul ecologiei care să creeze cadrul legal în care trebuie să se înscrie atît operatoriii de salubritate cît şi cetăţenii. Dincolo de nevoia globala de a adopta sisteme care sa permita planetei sa respire, exista o nevoie de aplicare a unor modele de bună practică existente în Occident, în statele Uniunii Europene.

Drepturi şi obligaţii

Europa a emis o serie de avertismente ţării noastre cu privire la armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană în privinţa protecţiei mediului. Astfel, directivele UE au fost transpuse şi în legislaţia romînească, astfel încît întregul fenomen de colectare selectivă să fie reglementat de nişte legi naţionale aplicabile tuturor jucătorilor de pe aceasta piaţă. Avem dreptul la un mediu curat asta este clar, dar ce facem pentru a-l avea curat? Din punct de vedere moral sîntem obligaţi să lăsăm urmaşilor noştrii un mediu cel puţin la fel de curat, dar avem şi obligaţii impuse de lege. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale există şi contravenţii şi sancţiuni. Potrivit Legii 101/2066 cetăţenii care în mod voit încalcă prevederile acesteia şi nu doresc să colecteze selectiv deşeurile riscă amenyi care po ajunge pînă la 40.000 de lei. " Membrii comunităţilor publice locale, persoane fizice sau juridice au, în calitatea lor de utilizatori directi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, printre obligaţii şi aceea de a asigura precolectarea separată, în recipientele asigurate de operatorul serviciului, a deşeurilor pe care le-a generat în propria gospodărie sau ca urmare  a activităţii lucrative pe care le desfăşoară." ( art. 24, alin. 6, lit.d) – Legea 101/2006). Nerespectarea dispoziţiilor legislative menţionate mai sus, va atrage aplicarea unor sancţiuni precum cele prevăzute de art. 30, alin.2^4 din Legea nr. 101/2006 ( amenda de  la 100 la 300 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 24, alin. 6, lit. d) si de art. 61, alin.1, lit. a) din Legea 211/2011 ( amenda de la 1000 lei pana la 2000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, amenzi aplicabile pentru încălcarea art. 14, alin.1 din aceeaşi lege).
 
Reguli obligatorii

"Aceste legi sînt naţionale, prin urmare ele sînt aplicabile oricărui cetăţean , indiferent de oraşul în care trăieşte. În ceea ce priveşte amenzile, acestea sînt parte constitutivă a acestor legi, ca de altfel în orice lege. Ceea ce trebuie să înţeleagă cetăţenii este faptul că necunoaşterea legii nu îi absolvă de vinovăţie, prin urmare orice încălcare a prevederilor legale indiferent de domeniu constituie contravenţie şi se sancţionează. Dorim să menţionam faptul că aceste amenzi nu reprezintă o ameninţare din partea firmei de salubritate şi nici nu reprezintă o măsura pe care noi  o putem aplica. Organele competente vor acţiona în această direcţie. Noi doar aducem la cunoştinţa cetăţenilor drepturile şi obligaţiile, nu îi ameninţăm! Dacă fiecare dintre noi este conştient de impactul pe care îl avem asupra mediului şi dacă respectăm mediul şi legea, atunci amenzile nu vor fi aplicate. Atingerea obiectivelor de mediu şi implementarea cu succes a colectării selective în municipiul Buzău se poate realiza numai prin strînsa colaborare dintre cetăţeni şi operatorul de salubritate !" , a declarat Denisa Nicu - Specialist în Relaţii Publice RER Buzău.


Etichete: lege |  sanatate |  sanctiuni |  mediu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU