22 [IUL 15] SOCIAL Buzau
Miercuri, 22 iulie 2015

Ne aşteaptă două zile caniculare

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1321 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Ne aşteaptă două zile canicular

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă valabil miercuri, 22 iulie şi joi, 23 iulie fiind anunţate temperaturi maxime ce vor atinge 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Printre judeţele în care aerul va deveni irespirabil se numără şi Buzăul. Principalele categorii de persoane care vor resimţi căldura excesivă sînt copiii, bătrînii şi bolnavii cronici a căror stare de sănătate ar putea avea de suferit. Iar veştile rele nu se opresc aici, meteorologii estimează că în următoarele două săptămînii vor fi temperaturi foarte ridicate ploile fiind destul de rare şi vor apărea abia spre sfîrşitul lunii iulie.

Sfaturile medicilor

 În zilele caniculare, medicii recomandă cetăţenilor să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Totodată este bine să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă şi pe timpul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară. Trebuie să evitaţi să consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea trebuie să se evite consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

2 săptămîni de foc

Vremea se va menţină călduroasă în următoarele două săptămîni anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie iar precipitaţiile vor fi rare. Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului 20 iulie-2 august, chiar caniculară în prima zi de prognoză şi, din nou, în intervalul 25-28 iulie, când se vor atinge medii ale temperaturilor maxime de 36-37 de garde. După 29 iulie canicula va persista, chiar dacă la cote mai reduse, iar maximele termice se vor situa în jurul a 35 de grade până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Valorile de temperatură pe timpul nopţilor vor marca o scădere, de la 20..21 de grade pe 21 iulie, spre 16 grade pe 24-25 iulie, pentru ca apoi regimul termic nocturn să crească din nou, fiind caracterizat, în medie, de valori de 18-19 grade până la finalul perioadei de prognoză. Probabilitatea pentru averse va fi destul de scăzută pe ansamblu, totuşi manifestări de instabilitate atmosferică sunt de aşteptat în zonele submontane, unde cel mai probabil pe 20- 21 iulie şi, din nou, în intervalul 26-29 iulie vor fi ploi de scurtă durată.


Etichete: Buzau |  medic |  sfaturi |  canicula
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU