28 [APR 15] SOCIAL Buzau
Marţi, 28 aprilie 2015

Insecticide interzise începînd cu 20 mai deoarece decimează albinele

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 2605 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

România interzice începînd cu 20 mai 4 substanţe folosite pentru protecţia plantelor împotriva dăunătorilor din sol care se pare că îmbolnăvesc familiile de albine. Potrivit reprezentanţilor Oficiului Fitosanitar Buzău, la nivelul judeţului Buzău se vor folosi pînă la această dată seminţe tratate cu Seedoprid în zonele în care infestarea este foarte puternică cu dăunători. Este vorba despre 150 tone de sămînţă de porumb la care s-au folosit 1.200,3 litri Seedoprid urmînd a fi însămînţată suprafaţa de 10.716 hectare şi 20,7 tone de seminţe de floarea-soarelui la care s-au folosit 207 litri de Seedoprid fiind însămînţată o suprafaţă de 5.175 hectare. 

Autorizaţia temporară pentru folosirea insecticidelor 

Conform reglementărilor europene, la solicitarea Asociaţiilor de Producători Agricoli şi a Asociaţiei Producătorilor de seminte, România a notificat Comisia Europeană privind plasarea pe piaţă pentru o perioadă de maxim 120 de zile a produselor de protecţie a plantelor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS şi Seedoprid 600 FS pentru combaterea dăunătorilor din sol la culturile de porumb şi floarea soarelui însămînţate în primăvara anului 2015. Autorizaţia temporară de 80 de zile emisă pentru aceste insecticide va expira la 20 mai 2015 nemaiputînd fi achiziţionate sau folosite seminţele tratate cu acestea după această dată.

Condiţii de comercializare a substanţelor

Totodată, produsele vor putea fi comercializate numai de agenţii economici care au instalaţii profesionale şi personal calificat, ţinîndu-se o evidenţă strictă a cantităţilor de produs comercializat pentru însămînţare fiind folosite semănători dotate cu echipamente care să asigure un înalt grad de încorporare în sol şi o reducere la minimum a pierderilor şi emisiilor de praf. Fermierii care au înfiinţat culturi de porumb sau floarea-soarelui cu seminţe tratate vor folosi plăcuţe de avertizare. Pentru a asigura protecţia familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu aceste insecticide vor fi luată măsurile impuse de legislaţia în vigoare de către agenţii economici care deţin instalaţii de tratare a seminţei, care depozitează şi manipulează sămînţa tratată şi de către fermierii care seamănă seminţele tratate.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU