Curs valutar:
4.6569
4.0889
18 august 2018 Ultimul update: 11:31
12 [IUN 18] POLITIC Buzau
Marţi, 12 iunie 2018

Se redesenează esichierul politic buzoian

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 1571 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro


Vestea că trecerea unor fruntaşi P.M.P. la A.L.D.E., împreună cu mai mulţi fideli a iscat lungi reacţii şi polemici în ceea ce se numeşte clasa politică buzoiană, dar nu numai.               Practic, trecerea deputatului Adrian Mocanu şi a senatorului Dorin Bădulescu „la pachet” în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu prevăzută a se întîmpla după retragerea lui Traian Băsescu de la cîrma P.M.P., va schimba sensibil tabla de şah a politicii din judeţul Buzău. Forma în care a fost negociată între părţi migrarea crează unele ipoteze de lucru foarte interesante. Deschide o luptă internă în A.L.D.E. În primul rând este de observat că modul în care a fost decisă la Centru, primirea lui Bădulescu şi Mocanu la A.L.D.E. Deşi parlamentarii de Buzău şi-au separat trecerea, şefii din partidul lui Tăriceanu nu-i primesc decît împreună şi nu le-au acordat „din prima” şi şefia filialei buzoiene preferînd să numească un interimar în persoana vicepremierului şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, care va prelua preşedinţia A.L.D.E. Buzău. Sursele noastre de la vîrful A.L.D.E. spun că această situaţie crează o concurenţă pentru alegerile interne din filiala ALDE, ar asigura teoretic doar un singur loc eligibil pentru viitoarele alegeri parlamentare care va fi cel al şefului de filală. Şi asta, deoarece, cel de-al doilea va fi ocupat, în mod tradiţional românesc, de un trimis de la Bucureşti. Astfel, între senatorul Dorin Bădulescu şi deputatul Adrian Mocanu se va declanşa o luptă acerbă pentru obţinerea funcţiei de preşedinte judeţean al A.L.D.E. Buzău. Iar cîştigătorul va fi cel care va avea evident cei mai mulţi susţinători, însă, bătălia va fi una dură şi va lăsa urme.
Reaşezări în consiliile locale
Noua configuraţie politică va aduce după sine şi unele reaşezări în deliberativele locale. De pildă, în CLM Buzău, unde PMP şi PSRo au 4 mandate, lucrurile se complică. Cum vor vota oare consilierii A.D.L.E.-işti? Probabil, vor negocia cu PSD, partid cu care, cel puţin teoretic, oamenii lui Mocanu sînt aliaţi. Ceea ce nu convinde pesediştilor. Ar fi interesant de văzut cum s-ar putea aşeza la masa negocierilor şeful PSD Buzău deputatul Marcel Ciolacu şi noul său coleg de coaliţie  deputatul Adrian Mocanu, ştiut fiind adversitatea notorie dintre cele două persoane. Dar, în politică se poate orice...

Se vor renegocia şefiile deconcentratelor?

Un aspect important ţine, mai zic surse politice, de faptul că deputatul Adrian Mocanu, odată devenit membru A.L.D.E. va căuta, în numele acestui partid să primească şefiile unor instituţii deconcentrate buzoiene, împărţite prin altgoritmul Coaliţiei. Pe acest palier sînt aşteptate declan­şarea de către Mocanu a unor negocieri cu P.S.D., dar e de văzut dacă partidul deputatului Marcel Ciolacu va discuta pe această temă. Oricum, evo­luţia situaţiei e pe zi ce trece mai interesantă şi demnă de urmărit atent.
Etichete: buzoian |  esichierul |  politic |  redesenează
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 aug 2018 [12:38]  ACTUALITATE BUZAU

Absențe la Bacalaureatul ”second hand”

365 vizualizari Citeste tot
16 aug 2018 [10:46]  ACTUALITATE BUZAU

Sărata Monteoru/ Peturi, pungi, otrăvuri şi rahat

330 vizualizari Citeste tot
16 aug 2018 [09:32]  MONDEN BUZAU

Liberi și pe 25 noiembrie

693 vizualizari Citeste tot
15 aug 2018 [21:29]  SPORT BUZAU

Naşi şi în Cupă! CSM Rm. Sărat - Metalul 1-3!

341 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [16:44]  ACTUALITATE BUZAU

'Eminescieni', primarul Toma s-a răzgândit

1106 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [12:49]  CULTURA BUZAU

LINK/ ”O zi într-o școală finlandeză”

548 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [11:38]  SPORT BUZAU

Victorie în ultimul amical pentru Metalul!

421 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [08:33]  MONDEN BUZAU

Andreea de la KRONOS s-a măritat!

3512 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU