21 [APR 15] POLITIC Buzau
Marţi, 21 aprilie 2015

Cum vor fi aleşi primarii şi preşedintele Consiliului Judeţean

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 996 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Senatul a adoptat, ieri proiectul de lege privind alegerile locale, astfel încît preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.
Proiectul de lege este mai prevede că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.
În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii să fie cei care vor constata încetarea mandatului şi nu prin votul consilierilor, cum era pînă acum.
Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.Etichete: aleşi |  Consiliului |  Judeţean |  preşedintele |  primarii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU