25 [APR 19] POLITIC Buzau
Joi, 25 aprilie 2019

Bugetul municipiului Buzău, mic şi chinuit

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1952 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

După luni de așteptare și calcule pe hârtie, municipiul Buzău are în sfârșit buget. Aproape 47 de milioane de euro au de cheltuit în următoarele luni autoritățile locale, o sumă insuficientă în comparație cu lista investițiilor pregătită de primarul Constantin Toma.  Mai exact, orașul pornește la drum cu un deficit de 8 milioane de euro, adică suma din care trebuie acoperite cheltuielile cu însoțitorii persoanelor cu handicap și norma de hrană pentru funcționarii publici din instituțiile aflate în subordinea Primăriei.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a explicat: "Nu este un buget extraordinar. Pentru cheltuielile de funcţionare, pînă acum, putem spune că funcţionăm pînă în luna august. Bineînţeles, vom face efortul să ne reducem costurile cît putem de mult. Pe de altă parte, toate primăriile se află în situaţia noastră, aşa cum ştiţi, ni s-au introdus multe alte cheltuieli, pe unele nici nu le putem controla, anume persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor" Însă pînă la momentul votului, aleșii locali au cerut explicații cu privire la modul în care au fost repartizați banii. Cei mai vehemenți au fost reprezentanții Partidului Național Liberal, formațiune politică care nu a fost de acord nici cu bugetul propus de Consiliul Județean. 

Constantin Ionescu, consilier CLM Buzău, a criticat bugetul în plen: "Ne propuneţi un buget, la al treilea an de mandat din care, putem constata, ne arată un lucru aberant. Şi anume că nu există nici un euro, fonduri europene absorbite de municipalitate, acum cînd mai avem un singur an pînă la finalizarea mandatului. Cred că sîntem printre ultimele oraşe, municipii reşedinţă de judeţ din România care nu a accesat, pînă în acest moment, nici un euro, fonduri europene. Fonduri necesare dezvoltării infrastructurii, siguranţei cetăţenilor, a dezvoltării serviciilor publice, şi tot ceea ce înseamnă un oraş în care buzoienii să trăiască decent."

Chiar dacă banii sunt prea puțini pentru a transpune în realitate toate planurile pe care acum municipalitatea le are doar pe hârtie și chiar dacă a fost criticat pentru modul în care a împărțit sumele de la buget, edilul dă asigurări că nu va renunța nici la investițiile anunțate, nici la înfrumusețarea parcurilor, dar nici la spectacolele de tradiție cum ar fi Drăgaica sau Festivalul Benone Sinulescu. 

"Chiar dacă dl. consilier Ionescu a încercat să critice bugetul nu oprim nici investiţiile, nici reparaţiile de străzi, nici îngrijirea de spaţii verzi şi nici spectacolele. Drăgaica face anul acesta 241 de ani, trebuie să avem Drăgaica pentru că este un adevărat mit pentru oraşul Buzău şi judeţ. Bineînţeles, vom avea şi Festivalul "Benone Sinulescu", şi multe alte lucruri pozitive pentru acest oraş", a spus la final primarul Toma. Discuțiile în plenul miniparlamentului au durat câteva minute bune, iar la momentul votului doar 15 aleși din cei 22 prezenți și-au dat acordul pentru bugetul orașului. Numărul de voturi a fost însă suficient așa că proiectul a fost aprobat în forma propusă.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU