Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
01 [OCT 18] MONDEN Buzau
Luni, 01 octombrie 2018

Sărbătoare azi, 1 octombrie

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1585 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

Prima zi a lunii octombrie este una de referinţă în Calendarul Ortodox. Biserica sărbătoreşte ”Acoperământul Maicii Domnului”, cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Este un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.

”Acoperământul Maicii Domnului” este sărbătoarea cu care se încheie cele două luni ale anului, august şi septembrie, în care este cinstită Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie şi încheindu-se la 31 august.

De aceea, sărbătorile cele mai importante ale începutului şi sfârşitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru că ea este „începutul mântuirii oamenilor”.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii „Pocroava” să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. Părul lung era un însemn al puterii şi divinitatea se îndura adesea de rugăciunile fetelor, dându-le păr frumos, ajutându-le astfel să-şi găsească ursitul mai repede.

Sărbătoarea Pocroavelor se respectă şi astăzi, în multe zone fiind şi hramul satului. Astfel că tinerele fete se împodobesc astăzi că pentru nuntă pentru a avea parte de o căsnicie lungă şi fericită şi îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte umplute cu mere sau cu dovleci.Etichete: octombrie |  Sărbătoare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU