Curs valutar:
4.7345
4.2201
17 iulie 2019 Ultimul update: 16:30
25 [APR 19] MONDEN Buzau
Joi, 25 aprilie 2019

Joia Mare, semnificația puternică pentru creștinătate

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1208 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

Suntem în Săptămâna Patimilor. În România sunt multe tradiții și obiceiuri în Joia Mare și trebuie să cunoaștem cu adevărat semnificația puternică a acestei zile importante pentru creștinătate.

Din punct de vedere religios, Joia Mare înseamnă amintirea unor evenimente importante din ultimele clipe ale lui Iisus pe pământ, precum: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea Sa din Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. Joi seara, credincioșii pot participa la Denia celor 12 Evanghelii. 

Unul dintre cele mai importante momente din Săptămâna Mare a fost ultima cină pe care Iisus a luat-o cu ucenicii săi înainte de a fi prins şi răstignit. Reţinut de istorie ca „Cina cea de taină”, momentul are o semnificaţie aparte, fiind cel în care, folosind pâinea şi vinul, Mântuitorul le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit pentru păcatele omenirii.

Joia Mare este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle de Paște. Tradiția spune că dacă ouăle sunt roșite în această zi, acesrea nu se vor strica tot anul. Românii obișnuiesc să vopsească ouăle nu doar cuculoarea roșie, considerată simbolul sângelui lui Iisus, ci și în culorile galben, verde și albastru. Nici acest lucru nu este la întâmplare, deoarece culorile galben, verde și albastru simbolizează bucuria primăverii. Ouăle vopsite în negru simbolizează durerea lui Iisus, în momentul răstignirii, iar această culoare se regăsește din plin în motivele tradiționale din arta încondeierii ouălor, artă care la noi în țară este cel mai frumos exprimată în Bucovina. 

Tradițiile spun că în Joia Mare trebuie finalizate toate treburile casei. Pe lângă roșitul ouălor, tot în această zi se mai pot coace și cozonacul și pasca. Dacă nu e timp suficient, copturile se pot face și în Sâmbăta Mare, când este pregătit coșul Pascal.


Etichete: creștinătate |  pentru |  puternică |  semnificația
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU