21 [IUN 19] MONDEN Buzau
Vineri, 21 iunie 2019

E cea mai lungă zi! 15 ore și 32 de minute

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1426 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

21 Iunie, Ziua Soarelui sau cea mai lungă zi din an - solstițiul de vară. 

Ziua Soarelui – Solstițiul de vară sau cea mai lungă zi din an. În această dată de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 de grade, acesta este și momentul solstițiului de vară ce semnifică începutul verii astronomice. 

În acest an, vineri, 21 iunie, va fi cea mai lungă zi din an, denumită și Ziua Mondială a Soarelui. Pământul execută o mișcare de revoluție anuală în jurul Soarelui, dar și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Astfel că, axa polilor își păstrează o poziție fixă în spațiu, aceasta este înclinată pe planul orbitei Pământului cu 66° 33′. În urma acestui fenomen, ambele emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare în decursul unul an, fapt ce duce la, latitudini medii, inegalitatea zilelor și a nopților, dar și succesiunea anotimpurilor. 

Denumirea de ”solstițiu” înseamnă ”soarele stă” și vine de la faptul că pe data de 21 iunie are loc schimbarea gardientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui. 

Durata zilei, o dată cu solstițiul de vară, ziua soarelui, va avea cea mai mare valoare din an, mai exact: 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi doar de 8 ore și 28 de minute. Etichete: lungă |  minute
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU