24 [IUN 19] MONDEN Buzau
Luni, 24 iunie 2019

24 iunie: E zi mare la români!

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1451 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

La 24 iunie, crestinii praznuiesc nasterea sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Sanziene sau Dragaica. Celebrata inca din vechime, aceasta este una dintre cele mai cunoscute si indragite serbari campenesti prilejuita de solstitiul de vara, care marcheaza mijlocul verii agrare. Pentru ca are loc la trei zile dupa solstitiul de vara mai poarta si numele Cap de vara.

Ia tradiţională românească, ajunsă în atenţia publicului internaţional după ce a fost pictată de Henri Matisse, este celebrată și ea asăzi, luni, 24 iunie, în peste 50 de ţări. Dincolo de exuberanţa succesului pe care l-a înregistrat ia în lume, etnologii români atrag atenţia că adevărata moştenire culturală este vestimentaţia completă prezentă dintotdeauna în portul popular românesc.

Cea mai simplă piesă de vestimentaţie românească, din in cu broderie bogată, colorată sau pur şi simplu albă, cămaşa cu altiţă, purtată de ţărani la hore sau la câmp, a fost adoptată de reginele României, care au transformat-o în etalon. Ia a inspirat pictori celebri şi creatori de modă, este purtată în prezent de vedete hollywoodiene şi are o zi universală, când este îmbrăcată de fete în toată lumea. 

Ziua Universală a Iei este sărbătorită la 24 iunie în toată țara, dar și în lume, în comunitățile de români din Europa și America.

Pentru că este ziua Sânzienelor, când cerurile se deschid, iar aceste creaturi bune şi vesele ar purta ii. În 2013, comunitatea online românească La Blouse Roumaine  provoca o mişcare care a dus la Ziua Universală a Iei. În prezent, zeci de comunităţi româneşti din diferite ţări promovează împreună cămaşa cu altiţă.

Sarbatoarea de asăzi este una a iubirii si a fertilitatii dedicata Sanzienelor sau Dragaicelor, personaje mitice nocturne, care apar pe campuri in noaptea de 23 spre 24 iunie.

In credinta populara, Sanzienele sunt considerate niste femei frumoase, adevarate preotese ale soarelui ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om, care umbla pe pamant sau plutesc prin aer, canta si danseaza, inzestrand plantele cu puteri vindecatoare, impart rod holdelor si femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor, apara semanaturile de grindina si de vijelii. Ele sunt zane bune, dar atunci cand oamenii le nesocotesc, pot deveni si forte distructive, starnind furtuni si vijelii, aducand grindina, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor" sau lasand campurile fara rod.

Astăzi, din flori de Sanziene, alaturi de spicele de grau si alte sapte plante diferite, cum ar fi pelin, verbina, busuioc, sunatoare, feriga, soc, cicoare, salcie, fetele tinere obisnuiesc sa impleteasca cununi, pe care le poarta pe cap in dansul denumit Jocul Dragaicei, reprezentand zeita agrara.

Cununile sunt pastrate pana in anul urmator, agatate la usa de intrare a casei, la ferestre, la stalpii portilor, la pietrele de hotar si pe crucile mormintelor, cu semnificatia de a apara oamenii, animalele si recolta de fortele nefaste, malefice, de stihiile naturii - grindina, inundatie, furtuna etc.

Ele mai pot fi aruncate pe casa sau pe sura si, in functie daca raman sau nu pe acoperis, anul care va urma va fi bun sau rau, tinerii se vor casatori cu persoana iubita sau nu, recolta va fi buna sau proasta, locuitorii casei vor fi sanatosi sau bolnavi, vor avea noroc sau ghinion etc.

Florile de Sanziene sunt un reper calendaristic agrar. Daca infloresc inainte de sarbatoarea nasterii sfantului Ioan Botezatorul, inseamna ca vegetatia plantelor este prea avansata. Dupa ce infloresc Sanzienele se incepe cositul.
Etichete: iunie |  români
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Din aceeasi categorie
 • Corina Chiriac ne uimește cu o galerie foto inedită ; 06 noiembrie 2019; Buzau
 • Piese surpriză la Focus FM; 05 noiembrie 2019; Buzau
 • Raoul și Vlăduța Lupău sunt DOUĂ INIMI; 01 noiembrie 2019; Buzau
 • Mihai Constantinescu și regretul său; 30 octombrie 2019; Buzau
 • În urmă cu 30 ani cânta pentru ultima oară ; 28 octombrie 2019; Buzau
 • Uite-o pe Andrada Bârsăuan Arman mireasă!; 25 octombrie 2019; Buzau
 • De 18 ani pe toate scenele mari ; 23 octombrie 2019; Buzau
 • Ultima ora

  Presedinte
  Ion CRISTOIU
  Director general
  Vlad PUFU