17 [DEC 14] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 17 decembrie 2014

Pungă imensă de ţiţei şi gaze descoperită la Padina

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 3247 vizualizari 1 comentariu adriancraciun@sansanews.ro

Potrivit OMV Petrom, zăcământul aflat la o adâncime de peste 2.500 de metri ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei

OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au anunţat că au descoperit un nou zăcământ de ţiţei şi gaze în judeţul Buzău. Potrivit unui comunicat al OMV, zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se află la cca. 7 – 12 km distanţă de alte zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani. Potrivit unui comunicat al companiei OMV, descoperirea are şanse să fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei. Astfel, estimările obţinute din testele de producție efectuate la cele două straturi geologice indică o producție potențială pe sondă de 1.200 – 2.100 bep/zi.

„Ni s-a reparat şi nouă un drum”

Investiţiile de explorare care au condus la această descoperire se ridică la 5 milioane de euro. Explorarea a fost făcută de OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, în parteneriat cu Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil). "Este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei. Anul acesta, am avut cel mai ridicat nivel al investițiilor pentru explorare postprivatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare, în condițiile în care 90% din zăcămintele pe care le operăm sunt mature şi au atins vârful de producție cu mulți ani în urmă. În prezent, furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al României", declară Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie.
În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii Primăriei Padina, ei spun că noua descoperire nu avantajează prea mult administraţia locală. Primarul Costică Başturea spune că în afara unor certificate de urbanism, prezenţa companiilor petroliere pe raza comunei nu a însemnat un beneficiu prea mare pentru bugetul local. „Au plătit pentru documentaţiile necesare, dar nu a însemnat mare lucru. Nici impozitul nu îl plătesc la noi. Este adevărat, ni s-a reparat un drum pe care îl folosim şi noi,” ne-a declarat primarul Costică Başturea.

Achiziţie de date seismice pentru exploatare

În perioada următoare, cele două companii vor continua testele pentru a determina capacitatea de producţie al descoperirii şi vor realiza campanii de achiziţie de date seismice în regiune pentru a continua pe linia acestui succes. Descoperirea a fost făcută în cadrul parteneriatului de explorare onshore încheiat în 2010 de OMV Petrom şi Hunt Oil. În prezent, OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Hunt Oil Company, o companie nelistată de explorare şi producţie, cu tradiţii de peste 80 de ani, având operaţiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Australia şi Orientul Mijlociu.Etichete: Descoperire |  Padina |  ţiţei
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

mario
17 decembrie 2014
CE SA VA DEA AUSTRIACU PRAFUL DUPA TOBA,,ABIA DACA ARE SA DEA LA AI LUI, SARACU CITE COMISIOANE CITE TREBURI,ARE MULTE GURI DE HRANIT,CREDETI CA STRAINII ISI FAC DE CAP PE GRATIS LA NOI,VA INSELATI AMARNIC,,, TOATE ASTEA TREBUIESC PLATITE CUMVA,,,, NOI PROSTIMEA....PROSTI AM FOST, PROSTI SINTEM,SI PROSTI VOM FI..


Din aceeasi categorie
  • Cum ajung cârnații de Pleșcoi să gâdile papilele berlinezilor; 16 ianuarie 2020; Buzau
  • Ultima ora

    Presedinte
    Ion CRISTOIU
    Director general
    Vlad PUFU