06 [MAI 15] Economic / BUSINESS 2b Buzau
Miercuri, 06 mai 2015

Studiu: Fiscalitatea şi lipsa muncitorilor calificaţi, piedici în calea dezvoltării economiei

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1314 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Un studiu recent, realizat la cererea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arată faptul că mediul de afaceri manifestă un un optimism moderat în privinţa creşterii economice. Acelaşi studiu, arată şi principalele probleme cu care se confruntă investitorii. Ionel Gagu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Buzău a explicat la emisiunea „Business 2 b” de la Focus TV care sînt obstacolele din calea dezvoltării economice, enunţate de repondenţii participanţi la studiu. „Disponibilitatea de personal calificat reprezintă una dintre problemele principale ale mediului de afaceri. Atîta timp cît nu vom reuşi să reînfiinţăm şcolile profesionale, la nivelul care era înainte de 1989, adică să facem muncitori bine calificaţi, vom ajunge în situaţia să închidem pentru că nu va avea cine să muncească pe maşinile noastre super-performante la momentul acesta”, a declarat Ionel Gagu.


O altă problemă ridicată cu ocazia întocmirii studiului este cea a fiscalităţii. „În afară de fiscalitatea pe forţa de muncă, care e într-adevăr ridicată, fiscalitatea pe venituri şi pe profit nu este foarte mare” a comentat Ionel Gagu. În plus, participanţii la sondajul comandat de Camera de Comerţ şi Industrie au reclamat probleme legate de legislaţia învechită, de incoerenţa autorităţilor care lucrează cu baze de date necorelate, dar şi corupţia.
Pe de altă parteexistă şi aspecte pozitive, ce se pot observa inclusiv la nivel local, în Buzău. 

„Sperăm într-o îmbunătăţire a investiţiilor în infrastructură, avem programe europene  pe care trebuie să le accesăm şi pe care trebuie să le şi ducem la capăt, chiar la nivelul municipiului Buzău. Există o putere de cumpărare, care şi mie ca om de afaceri mi-a demonstrat că Buzăul are o creştere extraordinară. Eu am reuşit să vînd într-un an 80 de apartamente. Cînd le povestesc celor de la Bucureşti, nu le vine să creadă. Există putere de cumpărare la nivelul oamenilor care muncesc bine şi mai ales cîştigă bine şi care-şi permit cu credite pe „Prima casă” să-şi cumpere un apartament nou fără nici o problemă”, a mai spus pentru „Business 2 b”, Ionel Gagu. 

Totuşi, partea întreprinzătorilor există însă unele reţineri, fiecare încercînd să-şi minimalizeze creşterile. Studiul a fost realizat în luna martie pe un pe un eşantion de 500 de firme, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi poate fi considerat un barometru al situaţiei economice actuale. 


VIDEOEtichete: calea |  calificaţi |  dezvoltării |  economiei |  Fiscalitatea |  lipsa |  muncitorilor |  piedici |  Studiu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU