27 [IAN 18] CULTURA Buzau
Sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Anul acesta, Toma va lăsa uneori Primăria pentru catedră

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
6 voturi 3223 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Prima „Oră de Istorie pentru Centenar”, parte a unui program amplu de sărbătorire a o sută de ani de la Marea Unire, gîndit și pus în practică de primarul orașul, Constantin Toma, s-a ținut, vineri, la Liceul „Alexandru Marghiloman”. Startul programului l-a dat chiar primarul orașului, alături de istoricul Valeriu Nicolescu, cei doi vorbindu-le, pe rînd, elevilor, dar și invitaților prezenți, despre rolul pe care l-a jucat Alexandru Marghiloman în înfăptuirea Marii Uniri.

Primarul Toma, ca un adevărat profesor de istorie,  a venit pregătit cu material bibliografic și, din spatele catedrei, a vorbit despre personalitatea lui Alexandru Marghiloman, așa cum era evocată de prieteni săi și de oamenii politici care i-au fost contemporani, despre palatul său din parcul care astăzi îi poartă numele, despre „nașii” săi politici, oameni de înaltă ținută politică și morală ai vremii, dar și despre  șansa pe care a avut-o Alexandru Marghiloman de a juca un rol decisiv în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. „În afară de asta, Marghiloman a fost absolvent  Magna cum laude al Universității din Sorbona, cu doctorat la Sorbona în Drept și științe politice și ce vreau să vă spun, dacă nu v-ați plictisit, este că toată elita țării a fost foarte bine școlită. (...) În urma unui studiu sociologic, trezit de realitățile pe care le-a scos în evidență, am zis să facem o acțiune, să le dăm adevăratele modele tinerilor din ziua de astăzi, pentru că voi, tinerii, astăzi, credeți în modele false. Ce vedeți pe televizor și din alte surse, dar nu acelea unt adevăratele valori.(...)  Ce se vrea prin aceste ore de istorie?  Să încercăm să fim patrioți, la o sută de ani de Românie. A fi patriot înseamnă a-ți iubi patria, a-ți iubi nația, limba, obiceiurile, istoria, credința, fără de care nu mai existăm. Fără să le aveți pe acestea veți fi niște dezrădăcinați, fără să vă dați seama cît veți fi de proști. Numai școala și educația vă va da ocazia de a vă trezi, ceea ce este un lucru extrem de important” , a spus Constantin Toma.

 La rîndul său, istoricul Valeriu Nicolescu a vorbit despre momentele premergătoare, dar și din timpul înfăptuirii Marii Uniri, a explicat cum a acceptat Marghiloman să rămână în teritoriul ocupat și a format guvernul chemat să încheie pacea cu Puterile Centrale, cum nu a dat înapoi în faţa evenimentelor, deși știa că își va atrage ura românilor şi cum şi-a asumat greaua misiune ce i-a fost încredinţată, asigurându-l pe Regele Ferdinand de loialitatea sa. A vorbit despre momentul în care, îndeplinind funcția de Preşedinte al Consiliului de Miniştri,  a susţinut înfăptuirea actului de unire a Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 şi a semnat pacea separată cu Puterile Centrale la 24 aprilie 1918, dar și despre sfârşitul războiului, cînd Marghiloman a încercat fără succes, să revigoreze Partidul Conservator, devenit Partidul Conservator-Progresist.

„Este un privilegiu pentru noi toţi că avem posibilitatea de a participa la activităţi care sunt menite să marcheze, să aniverseze sau comemoreze momente care au premers şi care au contribuit la înfăptuirea a ceea ce noi numim acum România Mare, aşa cum a fost gîndită şi în Proclamaţia de la 1 decembrie, în Declaraţia de Unire şi în Declaraţia Sfatului ţării, „Unirea o dată pentru totdeauna!”, a afirmat la rîndul său istoricul Valeriu Nicolescu.

Evenimentul care a avut loc vineri la Liceul Alexandru Marghiloman va fi reeditat, anul acesta, în aproape toate școlile din municipiu, ocazie cu care o serie de reputați scriitori și istorici buzoieni vor ajunge în fața elevilor pentru a le vorbi despre „Marea Unire” și despre România.Etichete: acesta |  catedră |  pentru |  Primăria |  uneori
Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 0   6

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

22 sep 2018 [10:17]  ACTUALITATE BUZAU

Șir interminabil de schimbări la sefia DSVSA

549 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [15:22]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE privind convocarea ordinară a Consiliului Local al Municipiului Buzău

ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL[...]
292 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [15:14]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE Nr. 240 privind convocarea Consiliului judeţean în şedinţă ordinară

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU[...]
265 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [11:25]  ACTUALITATE BUZAU

Impact devastator pe DN2 la Poșta Câlnău

597 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [10:01]  MONDEN BUZAU

PREMIERĂ: Ruslan Lazarin dă tonul toamnei

1714 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [07:36]  SPORT BUZAU

FOTBAL Metalul, şansă de puncte la Fălticeni

313 vizualizari Citeste tot
21 sep 2018 [07:30]  ACTUALITATE BUZAU

Vine, totuşi, iarna! Ce se întîmplă cu R.A.M.?

550 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [13:29]  ACTUALITATE BUZAU

A început vaccinarea antigripală

362 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [10:50]  POLITIC BUZAU

Fierbe PSD!Toma l-a pocnit,si el,pe Dragnea

518 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [09:25]  ACTUALITATE BUZAU

Fotbalist englez accidentat grav pe stadionul Gloria

429 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [09:00]  MONDEN BUZAU

Fuego lansează prima piesă în limbajul mimico-gestual

638 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [08:25]  ACTUALITATE BUZAU

Cum a apărut şirul de atacuri violente în Buzău

768 vizualizari Citeste tot
20 sep 2018 [07:16]  ACTUALITATE BUZAU

Pesta porcină africană, ultimele evoluţii

395 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU