UPDATE [11:03] 09 IAN 2017 ›
Decizia de a deschide creşele este taxată însă de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Buzău. Medicii spun că temperaturile extrem de scăzute îi pot îmbolnăvi pe copii. Asta pentru că micuţii revin în creşe după vacanţa de iarnă iar clădirile în care funcţionează aceste unităţi se încălzesc destul de greu, fiind în imposibilitatea de a oferi o temperatură care să asigure confortul şi siguranţa micuţilor. În plus, pot apărea îmbolnăviri în contextul în care nu se va putea sigura o ventilanţie suficientă a spaţiilor, din cauza frigulşui, ceea ce ar putea conducea chiar la apariţia de epidemii. Părinţii care nu pot renunţa la serviciile creşelor în acesastă perioadă trebuie informaţi asupra riscului de îmbolnăvire, transmit medicii epidemiologi din cadrul DSP Buzău.
Printr-un punct de vedere transmis Primăriei, reprezentanţii DSP explică:
“Ca urmare a comunicatului de presă al Primăriei Municipului Buzău prin care s-a decis ca unităţile de tip creşă să ramînă deschise în perioada 09.01.2017-10.01.2017, Direcţia de Sănătate Publică Buzău precizează următoarele:
Temperaturile extrem de scăzute ale perioadei imediat următoare pot afecta populaţia infantilă care frecventează colectivităţi de tip preşcolar şi şcolar prin îmbolnăviri de tip respirator, într-o proporţie foarte mare şi o frecvenţă foarte înaltă, dacă se ia în calcul faptul că elevii revin în aceste locaţii după vacanţa de iarnă, iar clădirile în care funcţionează aceste unităţi se încălzesc destul de greu, fiind în imposibilitatea de a oferi o temperatură ambientală de 20-22 grade C.
De asemenea nu trebuie omis faptul că aceste îmbolnăviri sînt determinate de virusuri, în mod special virusuri gripale care se transmit foarte uşor în colectivităţi, în abesnţa unei ventilaţii insuficiente (care nu se poate realiza la acestă dată din cauza frigului), ceea ce conduce la apariţia de epidemii. Copiii foarte mici nu au un sistem de termoreglare foarte bine dezvoltat, ceea ce riscă probleme grave de sănătate în situaţia în care copilul este expus la temperaturi foarte scăzute, fie chiar şi pentru perioade scurte de timp, de aceea frecventarea unităţilor tip creşă în aceste zile extreme de reci (-20 grade C) poate provoca copiilor îmbolnăviri foarte grave respiratorii, cu evoluţii neaşteptate.
Prin prisma acestei motivaţii medicale, părinţii care nu pot să renunţe la serviciile acestor unităţi, din motive mai mult sau mai puţin obiective, trebuie informaţi asupra riscului de îmbolnăvire şi asupra necesităţii asigurării unui transport rapid şi dacă este posibil controlat termic, spre şi de la creşă.”
Comentarii