30 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 30 iulie 2019

Cum au votat aleșii trecerea pădurii Crângului la municipalitate

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 1558 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

După încercări repetate și amânări peste amânări, pădurea Crâng trece în proprietatea publică a municipiului Buzău. Decizia a fost luată marți de consilierii municipali, care au aprobat proiectul prin care 172 de hectare de pădure trec din proprietatea publică a statului în proprietatea municipiului. 
Proiectul cu pricina a fost și luna trecută propus spre dezbatere și vot în ședința Consiliului local Municipal  însă nu a primit voturile necesare pentru a fi adoptat. Consilierii PNL au cerut luna trecută amânarea proiectului și supunerea lui dezbaterii publice astfel încât autoritățile locale să explice clar ce vor să facă mai departe, odată ce vor prelua pădurea, iar buzoienii să spună dacă sunt sau nu de acord cu intențiile municipalității. Proiectul nu a fost supus dezbaterii publice însă marți a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CLM.

”V-am rugat în urmă cu o lună de zile să inițiați acele dezbateri  publice, acele consultări către populație, tocmai pentru a elimina orice suspiciune în urma declarațiilor pe care le-ați avut și dumneavoastră legat de ceea ce vreți  să facem cu pădurea Crâng, că vreți să faceți  cel mai mare parc din Europa , că vreți să faceți nu știu ce, în condițiile în care vorbim de o arie protejată. A promis domnul viceprimar Apostu că va iniția o consultare cel puțin pe o rețea de socializare pe contul plătit de primărie pentru a consulta și a da posibilitatea buzoienilor să-și exprime un punct de vedere vis-a-vis de ceea ce vrem să facem cu pădurea Crâng, dacă sunt de acord să-l preluăm, dacă suntem în stare să-l întreținem. Nu s-a întâmplat acest lucru și mă face să cred că ori vă este frică de buzoieni, ori vă este frică de o consultare și o dezbatere publică. O astfel de decizie trebuia să aibă la bază și să fie susținută de un suport masiv din partea cetățenilor acestui oraș.” a spus în timpul ședinței consilierul PNL, Constantin Ionescu.

Replica a venit de data aceasta de la consilierii PMP care s-au alăturat celor din PSD și au votat proiectul referitor la trecerea Pădurii Crâng în proprietatea publică a municipiului Buzău.
” În actuala lege, o să vedeți că pădurea Crâng devine arie protejată, iar proprietarul este, într-adevăr, Primăria Buzău, administrator rămâne, în continuare, Romsilva. Romsilva nu a făcut nimic pentru pădurea asta. Eu, după ultima furtună, am fost în pădure. Este de plâns, este de plâns ce se întâmplă acolo. Plămânul orașului va muri. Dacă nu se vor lua măsuri ca această pădure să fie ecologizată, să fie curățată, vom rămâne fără pădurea Crâng. Problema care se pune este că Romsilva niciodată nu va reuși, nu are dreptul prin lege ca să ia fonduri, pentru ca pădurea să fie ecologizată.”. a spus consilierul municipal Gheorghe Vasile.

La rândul său, primarul Buzăului , Constantin Toma, a precizat că preluarea Pădurii Crâng nu presupune în niciun caz tăieri masive și construcții în acea  arie protejată, ci salvarea pădurii. Mai mult, spune edilul șef, autoritățile locale un în paralel un amplu plan de împădurire a altor zone din municipiu în vederea asigurării suprafeței de spațiul verde pe cap de locuitor conform normelor europene.
” În momentul acesta vorbim de cel puțin 25% pădure uscată, se usucă în continuare. Vă rog, dragi consilieri, să votați, pentru că votați pentru istoria Buzăului și votați pentru viitorul acestui oraș. Avem nevoie într-adevăr de pădure , împădurim în continuare foarte mult, avem proiecte foarte multe în multe zone ale Buzăului, inclusiv să oprim efectele acestui vânt dominant în Buzău cu 50% care se numește Crivăț, care pe timp de vară ne bagă foarte mult praf și arșiță în oraș, iar pe timp de iarnă, multă zăpadă și mult frig. Avem un proiect pe toți cei 5,4 km, între podul de la Mărăcineni și podul Vadu Pașii , deci suntem avansați. Conduc o comisie de ameliorare creeată de doamna prefect a județului Buzău, s-a luat legătura și cu Ministerul . Toată lumea este de acord cu noi.”, a replicat primarul Toma.
După dezbateri ample în ședința Consiliului Municipal, proiectul a fost supus la vot și a fost adoptat, fiind susținut de aleșii PSD și PMP. Odată făcut acest pas, va putea fi promovat un proiect de hotărâre de Guvern care să certifice trecerea pădurii în proprietatea municipiului.
”  Această pădure este proprietatea buzoienilor și o vom îngriji ca și cum am îngriji pădurea noastră, grădina noastră. Este un lucru extrem de important, pentru că privește viitorul copiilor noștri, al nepoților noștri, al orașului nostru. Deci după votul de astăzi, conform legii, urmează ca cei de la Direcția Silvică să ne pună la dispoziție toate documentele și în baza acestor documente, cu această hotărâre de Consiliu Local vom merge la Guvern pentru a promova un proiect de lege . De fapt, proiectul va fi creeat aici, la Buzău, semnat de prefectul județului Buzău și  de Consiliul Județean, de președintele Consiliului Județean și  va merge, mai departe, spre a se transforma în hotărâre de Guvern, conform acestei legi dată anul trecut, care face dreptate, legea 220/2018.”, a mai spus edilul.
Pădurea Crâng aflată în municipiul Buzău se întinde pe o suprafață de 182 de hectare. În prezent, din totalul suprafeței doar 10 hectare sunt administrate de Primăria Buzău.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU