01 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 01 august 2018

Alarmă în județ: porc mistreț mort/ Pesta africană, tema ședinței de la Consiliul Județean

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1687 vizualizari 0 comentarii

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău sunt în alertă după descoperirea, în pădure la Mătești, a unui cadavru de porc mistreț. Cum pesta porcină africană a fost confirmată în județele învecinate Buzăului, autoritățile au intrat în alertă, deși spun că decesul unui animal în pădure poate avea și alte cauze, nu neapărat pesta porcină poate fi de vină.

Pe temă, Consiliul Județean a convocat, azi, de la ora 11:00, ședință extraordinară cu toți primarii din județ, la Sala ”Filipescu”.


Revenind la caz, medicii sanitar veterinar au fost alertați de paznicul fondului de vânătoare din Măteşti după ce a descoperit în pădure cadavrul unui mistreţ. Medicii veterinari s-au deplasat în zonă şi au descoperit animalul mort. Imediat au fost prelevate probe pentru a fi trimise la analiza în Bucureşti. Rezultatul analizei va fi gata mâine după-amiază.


La Buzău, deși nu a fost confirmată pesta porcină africană, au fost dispuse o serie de măsuri preventive. De pildă, pe perioadă nedeterminată, pe raza acestui județ nu au loc târguri de animale autorizate. Pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități din Braila și din Ialomița, mii de porci fiind eutanasiați pentru a preveni răspândirea virusului. Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.
Etichete: africană |  Alarmă |  Consiliul |  ședinței |  județ |  Județean |  mistreț |  Pesta
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU