16 [MAR 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 16 martie 2017

Anchetă A.P.I.A. după incendiul de la Scorţoasa

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 833 vizualizari 0 comentarii

Vremea s-a dezmorţit, apar incendiile de vegetaţie uscată cărora pompierii abia le fac faţă. În ultimele săptămîni, la Buzău au avut loc 22 de incendii de vegetaţie uscată. Au ars circa 470 de hectare de teren, pe care pompierii alături de voluntari şi localnici s-au chinuit să le stingă, de multe ori misiunile fiind extrem de dificile din cauza terenurilor impracticabile şi a vîntului primăvăratic care suflă deseori cu putere.     

Cel mai mare incendiu al perioadei a avut loc marţi, cînd  450 de hectare de pe suprafaţa comunelor Beceni, Scorţoasa, Cernăteşti şi Berca. Focul a fost stins cu greu după şase ore, timp în care au intervenit zeci de pompieri, voluntari, dar şi pădurari de la ocoalele silvice din zonă. În urma unei misiuni istovitoare, pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza "folosirii intenţionate sau din culpă a focului". Cel mai probabil, incendiul a cuprins dealurile de pe suprafaţa celor patru comune după ce un localnic a strîns resturile vegetale şi le-a incendiat, fără a supraveghea focul, care s a extins din cauza vîntului. Pompierii se aşteaptă şi la alte incendii de vegetaţie uscată în contextul încălzirii vremii. 
   
Controale la faţa locului 

Din păcate însă, de prea puţine orei sînt descoperiţi cei care dau foc terenurilor. De pildă, cel care a incendiat ieri dealurile nu a fost prins încă deşi autorităţile spun că fac anchete peste anchete.  Iar dacă autorul nu va fi descoperit, sancţiuni aspre riscă fermierii ale căror suprafeţe au luat foc şi care nu vor putea demonstra că ei nu au nici o vină în producerea incendiului. "Ne vom deplasa la faţa locului, vom face măsurători ale zonei arse. Toţi fermierii care sînt impactaţi de acest incendiu vor fi selectaţi la control pe teren şi li se vor aplica sancţiuni. În funcţie de suprafaţa declarată, în principiu, este un singur fermier cu o suprafaţă mai mare, de peste 100 de hectare, pe zona Pîclele-Scorţoasa, dar sînt foarte mulţi fermieri cu suprafeţe mici de pe toate comunele: Berca, Cernăteşti, Beceni şi Scorţoasa. În situaţia în care nu vor putea face dovada că nu sînt vinovaţi de producerea acestui incendiu, ei vor fi sancţionaţi", a declarat Claudia Stelea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Buzău. 
 
Pot pierde subvenţiile

Totodată, repezentanţii APIA Buzău atrag atenţia că fermierii pot pierde subvenţiile din cauza incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control. Este vorba despre obiceiul agricultorilor de a da foc vegetaţiei uscate atunci cînd îşi pregătesc terenurile pentru noi culturi. "În 2016, am avut 46 de vizite în teren pe acest subiect. Am constatat arderi de vegetaţie pe aproape 245 de hectare. Fermierii, acolo unde s-a constatat că, într-adevăr erau declarate, au fost sancţionaţi în sensul că se solicită o selecţie pe baza unui raport preliminar la controlul pe teren şi rezultatele se introduc în acest sistem de sancţiuni. Am avut, în cursul anului 2016, 3 fermieri sancţionaţi cu 5 % din întreaga sumă pe care o aveau de primit", a mai spus directorul APIA Buzău. Subvențiile de la APIA se diminuează în cazul în care incendiile necontrolate afectează pînă în 20% din suprafața de teren, în cazul în care este mai mare acest procent, atunci subvenția este anulată.Etichete: Anchetă |  incendiul |  Scorţoasa
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU