09h 29' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 iulie 2019

Medicul Ion Vasile s-a stins din viață

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
4 voturi 9718 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
UPDATE [09:29] 26 IUL 2019 ›
Mesaj tulburător, scurt dar extrem de profund, care exprimă durerea unui copil ce-și pierde părintele, postat, în această dimineață de Mari Jeanne Ion, fiica doctorului Ion Vasile, răpus de o boală incurabilă.
”Mâna care a salvat atâtea vieți n-a mai putut fi salvată”, a scris pe contul său de facebook Mari Jeanne Ion. 


Doctorul a fost răpus de o boală incurabilă

Politicianul Ion Vasile s-a stins, vineri  dimineață, la locuința sa, după o suferință de câteva luni, provocată de o boală incurabilă. Medic chirurg pediatru apreciat, politician de stânga de la începutul anilor 90, fost ambasador, Ion Vasile se retrăsese din viața publică în urmă cu câțiva ani, după plecarea de la vârful PSD Buzău. A continuat să profeseze ca medic, până în urmă cu câteva luni când a primit un diagnostic crunt:cancer pulmonar. Din păcate, maladia a fost diagnosticată într-un stadiu avansat și a evoluat foarte repede către deznodământul din această dimineață.
De mulți ani, Ion Vasile își stabilise reședința la Cândești, într-un fost conac, unde se ocupa de administrarea unei afaceri viticole. Acolo s-a și stins, după ce joi revenise de la spital.

Ion Vasile a fost cel mai notoriu politician buzoian și, probabil, cea mai pregnantă personalitate a vieții politice locale a ultimelor trei decenii.
A intrat în politică imediat după Revoluția din 1990, fiind unul dintre liderii revoluționarilor buzoieni. A fost ales senator pe listele FSN, în mai 1990 - reales senator în 1992 - senator reales la alegerile parlamentare din 1996 - din noiembrie 2004 a obţinut un nou mandat de senator. Între anii 1993 - 1996 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ecuador. 
”Doctorul”, așa cum i se spunea, a amprentat pregnant viața politică a Buzăului. Era recunoscut pentru stilul foarte autoritar de a conduce, dar și pentru limbajul colorat și plin de metafore cu care își ”articula” adversarii din politică și nu doar. Să ne amintim apelative precum ”gaborul cu pălărie” atribuit lui Cezar Preda sau ”lăutar epileptic” (George Scutaru)! 
În perioada în care a fost parlamentar și membru al unor structuri centrale de conducere ale PDSR, a avut o relație apropiată cu Ion Iliescu și una cu asperități cu fostul premier și președinte al partidului, Adrian Năstase.
În perioada 2000 şi 2004 a fost prefect al județului Buzău, un mandat amprentat de aceeași atitudine autoritară, dar și de acuzații că ar susține anumite interese de afaceri. De notorietate era relația apropiată cu omul de afaceri Costică Lepădatu, relație de la care a și pornit controversata achiziție a unui sediu pentru Casa de Pensii Buzău.
Poziția de lider a lui Ion Vasile a început să se clatine după declanșarea unui conflict intern în PSD Buzău, adversarii ”Doctorului” grupându-se în jurul lui Constantin Boșcodeală, primar și președinte al Oganizației Municipale PSD, susținut de grupul lui Victor Mocanu, președinte CJ la acea dată. Apogeul acestui conflict a fost atins la o conferință extraordinară județeană de alegeri la care s-a lăsat cu îmbrânceli și la care fostul președinte PSD, Victor Ponta, l-a trimis pe Liviu Dragnea să îl ”execute” pe Ion Vasile. Ambițiile politice ale lui Ion Vasile nu s-au stins imediat A mai avut încercări de a pelua conducerea PSD Buzău, repoziționându-se alături de familia Mocanu, la momentul alegerii ca lider a lui Marcel Ciolacu. Tot alături de Adrian și Victor Mocanu a cochetat cu UNPR și cu PNL după ce, în 2012, îl susținuse în bătălia pentru președinția Consiliului Județean, pe adversarul lui Victor Mocanu, Cristi Bîgiu.
Dacă în plan politic unele acțiuni i-au fost contestate, cariera sa ca medic chirurg pediatru a fost întotdeauna răsplătită cu apreciere și mulțumire de către pacienți. Fire neobosită, obișnuia să consulte și să opereze și în perioada cea mai aglomerată a vieții sale, cea în care era în prim planul politicii.Pe vremea aceea, mergea la spital foarte devreme, în jurul orei 4,00 dimineața, și se ocupa de cazuri medicale complicate.

Scurt CV profesional

Studii: Facultatea de Medicină Generală, specialitatea Pediatrie - Institutul de Medicină şi Farmacie, Iaşi Specializări: Între anii 1977-1980 a efectuat stagii de specializare în chirurgie pediatrică (medic specialist) şi alte cinci cursuri de perfecţionare în Bucureşti.

Activitate: După absolvire este medic secundar (rezident în specialitatea chirurgie pediatrie) la Spitalul Clinic de Copii din Bucureşti (1973 - 1980), medic principal de specialitate la Spitalul Judeţean Buzău (1980 - 1989); din 1991, medic primar în specialitatea chirurgie pediatrică.

Activitate politică: Vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău al Frontului Salvării Naţionale şi al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (22 decembrie 1989 - 20 mai 1990). - La 20 mai 1990 a fost ales senator pe listele FSN (Circumscripţia electorală nr. 10 Buzău); cooptat ca membru al Comisiei de Politică Externă a Senatului României şi în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială; membru în Comitetul Director al Grupului Naţional Român din Uniunea Inter-Parlamentară (UIP). Preşedinte-fondator al Asociaţiei de Caritate „Copiii Europei” (din 1990). - La alegerile parlamentare din 1992 este reales senator, pe listele Frontului Democraţiei Sociale din România (ulterior PDSR). În noul mandat (1992 - 1996) a fost reales membru în Comitetul Director UIP; preşedinte al Grupurilor de prietenie România-Argentina şi România-Chile. La sugestia sa, Hora Unirii a devenit imnul PDSR. Între anii 1993 - 1996 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ecuador. - La alegerile parlamentare din noiembrie 1996, este reales senator al României; secretar al Comisiei pentru Drepturile Omului, membru în Comitetul Director al UIP, preşedinte al Grupului de prietenie România-Chile, membru în Comisia Internaţională România-Ucraina. - Din 1990 este preşedinte al Organizaţiei Judeţene FSN, FDSN, PDSR, PSD Buzău; membru în Biroul Executiv Central al PSD. - La Conferinţa Naţională Extraordinară a PDSR din 19 ianuarie 2001, domnul Ion Vasile a fost desemnat ca membru al Comisiei de lucru pentru relaţiile internaţionale şi promovarea imaginii externe a Partidului Social Democrat. La conferinţă a fost adoptat şi protocolul politic privind crearea PSD prin fuzionarea PSDR cu PDSR, congresul de constituire având loc în luna iunie 2001. - Între 2000 şi 2004 a fost prefect al judeţului Buzău, iar în noiembrie 2004 a obţinut un nou mandat de senator. Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU