09 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 09 iulie 2019

FOTO Curios! Plante alimentare care alungă țânțarii

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1604 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Dau un gust deosebit preparatelor culinare, pot înfrumuseța orice încăpere, dar au și un puternic efect repelent împotriva țânțarilor. Este vorba despre tomatele ornamentale, crizantema comestibilă și busuiocul de apartament. Plantele sunt studiate  de mulți ani de cercetătorii de la Stațiunea Legumicolă din Buzău, care au arătat că acestea conțin anumite substanțe ce pot fi asemănate cu un insecticid natural. Deși toate cele trei plante au același efect împotriva insectelor, până acum doar crizantema comestibilă a fost exploatată pe scară industrială, fiind folosită la prepararea pastilelor anti țânțari care se găsesc acum în comerț.

Lupta împotriva insectelor este tot mai greu de dus, iar învingători par a fi țânțarii care anul acesta au fost mult mai agresivi. Sunt și mai multe specii, a căror înmulțire a fost favorizată și de ploile excesive, iar omul s-a apărat cum a putut. De la soluții aplicate înainte de a ieși din casă, la haine care să le acopere întregul corp și până la spray-uri sau pastile care să țină insectele la distanță, însă puține par că își ating scopul.
Mai există totuși o speranță, iar de această dată ultima soluție vine de la cercetătorii Stațiunii Legumicole, care ne propun să ne apărăm de insectele nedorite cu plante alimentare. Mai exact cu tomatele ornamentale, busuiocul de apartament și crizantema comestibilă. Sunt plante de talie mică, aclimatizate recent la Buzău și care conțin substanțe ce pot fi asemănătoare  cu un insecticid natural.
„Lavanda este atractivă pentru unele insecte, pentru insectele polenizatoare, adică ne referim la fluturi, la albine, la bondari, la insectele care asigură polenizarea, dar este repelentă pentru țânțari. De ce? Pentru că aceasta este bogată în uleiuri volatile, uleiuri aromatice, parfumate și acestea nu atrag țânțarii, ci dimpotrivă, îi țin la distanță. Deci acesta este mecanismul de repelență al plantelor.”,
ne explică cercetătorul, Costel Vînătoru.
Dar și tomatele, sau busuiocul devin dușmanii insectelor, plante despre care se aude mai mult în context alimentar. O curiozitate explicată de Costel Vînătoru este faptul că nu numai plantele ornamentale alungă țânțarii, ci și plante ale căror legume se folosesc în mâncăruri.
 „Acestea sunt tomate de ghiveci, tomate ornamentale, dar pot fi și consumate. Pot fi cultivate în ghiveci, în jardiniere, pe geam, în apartamente... Pentru țânțari, atunci când țânțarul atinge planta, automat se încalță pe picioare cu grăuncioare de tomatină, această pudră care îmbracă planta și în care se găsește solanina, deci o otravă destul de toxică și sigur, a doua oară, țânțarul nu are cum să mai treacă pe aici. E o plantă repelentă, niciodată nu o să găsim în cultura de tomate țânțari pentru că mor, sau dacă cumva ajung, la scurt timp, aceștia mor. Practic, roșiile sunt bune de mâncat, iar frunzele sunt și frumoase, ornamentale pentru că fructele sunt foarte mici, sunt special create, sunt varietăți mici, de tomate de apartament, de ghiveci, și ajută să ne protejăm și împotriva țânțarilor. Avem mai multe varietăți, cu fructe galbene, cu fructe portocalii, cu fructe roșii, cu fructe tigrate, deci practic sunt și atractive din punct de vedere vizual, dar în același timp, ne și protejează încăperea de aceste insecte care ne creează probleme, în special țânțarii.”
 
„Un busuioc comestibil, dar în același timp ne apără și de țânțari. Busuiocul este o plantă cu multiple întrebuințări: o plantă alimentară, o plantă ornamentală, o plantă medicinală și chiar repelentă pentru țânțari. Și aceasta are substanțe de repelență, în special eugenolul, o substanță care ține la distanță țânțarii și, sigur, o substanță benefică pentru sănătate. Această varietate de busuioc este special creată pentru a fi cultivată în ghiveci, în încăperi, este varietatea minimum, foliolele sunt foarte mici, are o coroană globuloasă. Aspect plăcut și în același timp purifică aerul încăperii. Deci practic e suficient ca să mângâiem planta puțin și să evităm odorizantele, acelea chimice, de sinteză, care nu sunt întotdeauna bune pentru sănătatea noastră și atunci avem un parfum plăcut, natural în încăpere.”, a adăugat Costel Vînătoru.
Însă dintre toate, crizantema este planta cu efectul cel mai devastator asupra acestor insecte.
 „Crizantema este cea mai puternică, cea mai repelentă pentru țânțari, din ea se fac acele pastile care sunt utilizate în dispozitivele care se bagă în priză și care alungă țânțarii. Este utilizată, pe scară largă, în această industrie și, în același timp, o plantă și ornamentală, chiar și alimentară pentru că vorbim de Glebionis coronaria, o varietate de crizantemă alimentară, deci care poate fi și consumată. Poate fi cultivată în ghiveci, jardiniere, pe căile principale de acces ale țânțarilor, deci cum ar fi pe lângă ușă, la geamuri acolo ne protejează. Conține substanțe de repelență, de genul insecticidelor, deci care se folosesc pentru combaterea acestor insecte. Practic, este un insecticid natural de combatere a lor.”, a declarat Costel Vînătoru.
Plantele au doar câțiva centimetri înălțime și sunt ușor de întreținut nefiind pretențioase la condițiile în care sunt crescute astfel încât ele pot fi cultivate și în ghiveci sau jardiniere pe balcon sau direct în cameră.
Etichete: alimentare |  alungă |  Curios |  țânțarii |  Plante
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 oct 2019 [09:21]  ACTUALITATE BUZAU

Ce se întâmplă cu focarele de pestă din județ

350 vizualizari Citeste tot
21 oct 2019 [08:16]  ACTUALITATE BUZAU

Cât mai durează vara din octombrie!

476 vizualizari Citeste tot
20 oct 2019 [09:49]  ACTUALITATE BUZAU

MedikaTV: Cum putem fi frumoase și la 70 de ani

563 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU