EVENIMENT
Curs valutar:
4.6573
3.8067
18 ianuarie 2018 Ultimul update: 11:07
29 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 29 decembrie 2017

Cîţi bani cîştigi dacă nu-ţi tai pădurea

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1841 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Zeci de proprietari de pădure din Buzău, dar și din alte județe din regiune, au intrat zilele acestea în posesia unor compensații bănești de la stat, întrucât nu pot exploata lemnul de pe suprafețele pe care le dețin. Este primul an în care aceștia primesc bani pentru că pădurile pe care le au în proprietate sunt situate în zone protejate și, în consecință, nu au voie să exploateze lemnul. 

Guvernul a aprobat în acest an o schemă de ajutor pentru proprietarii de păduri din zonele protejate. Statul a pus la bătaie 285 de milioane de lei, care vor fi acordați pînă în anul 2020. Pentru acest an, la nivelul întregii țări, valoarea totală acordată cu titlu de despăgubire este de 19 milioane de lei. Din această sumă, peste 3 milioane de lei au ajuns în regiune, respectiv în județele Vrancea, Buzău, Galați și Brăila. Banii au intrat deja în conturile proprietarilor care deține suprafețe forestiere în arii protejate, ceea ce înseamnă că nu pot exploata masă lemnoasă. Deși sunt bani mulți, numărul cererilor depuse nu a fost atît de mare pe cît se așteptau autoritățile de mediu. Au existat însă și cereri care nu au fost aprobate. Este cazul a două suprafețe importante de pădure din județul Buzău, pentru care dreptul de exploatare a fost suspendat, acestea făcînd obiectul unor procese în instanță. Este vorba despre una dintre proprietățile Academiei Române, dar și de o pădure  din zona Gura Teghii.
În ceea ce privește banii acordați, fiecare proprietar are mînă liberă să facă ce vrea cu ei. Autoritățile de mediu speră totuși ca aceștia să fie investiți tot în lucrări forestiere.Etichete: cistigi |  padurea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 ian 2018 [11:02]  POLITIC BUZAU

Ce urmează pentru Marcel Ciolacu

1790 vizualizari Citeste tot
16 ian 2018 [09:49]  MONDEN BUZAU

Cine e fata cu cobza de la Focus FM

476 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU