29 [NOV 13] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 29 noiembrie 2013

Vor euro pentru albine şi din 2014

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
1 vot 2325 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

După ce au dovedit că atunci cînd vrei nu este imposibil să obţii fonduri europene, tinerii apicultori buzoieni vor să fie sprijiniţi şi pe viitor. 


Graţie finanţărilor, oameni care după revoluţie aveau 10-20 de stupi ajungînd să deţină în prezent stupine cu sute de familii de albine. Culmea este că apicultorii au avut mai multe proiecte decît s-au aşteptat autorităţile, reuşitele primilor aplicanţi funcţionînd ca exemple de succes, dîndu-le încredere buzoienilor care voiau să aplice la aceste programe. În ultimii doi ani de finanţări din exerciţiul financiar european 2007-2013, fermele apicole au aplicat pentru măsurile de susţinere a fermelor de semi-subzistenţă şi de instalare a tinerilor fermieri care s-au derulat prin intermediul grupurilor de acţiune locală. 


În aceste condiţii, Buzăul se situează în topul judeţelor cu cele mai multe exploataţii apicole.

 

Dacă pînă acum albinele s-au dovedit harnice şi în atragerea de fonduri europene, apicultorii buzoienii speră ca şi din ianuarie să existe posibilitatea continuării acestor formule de finanţare. Astfel, în ciuda faptului că în perioada 2014-2020 se preconizează că domeniul apicol nu va mai fi finanţat prin cele două măsuri atît de populare apicultorilor buzoieni, fiind încurajată dezvoltarea fermelor de familie, apicultorii consideră că această ramură de activitate nu ar trebui neglijată nici în cadrul acestei măsuri. 


O dovadă că cererea fermierilor este justificată o constituie faptul că pînă în prezent doar jumătate din cererile apicultorilor au fost acoperite de programul de finanţări.


De asemenea, specialiştii instituţiilor de consultanţă agricolă consideră că tinerii care au avut proiecte eligibile, dar nu au obţinut finanţări, ar trebui să aibă şanse şi pe viitor să reia demersurile pentru dezvoltarea ca afaceri de familie, indiferent de forma de finanţare.

 

O altă posibilitate pentru apicultorii este să mizeze şi pe fondurile naţionale destinate apiculturii, pentru că ar fi păcat ca tinerii care în urmă cu zece ani se temeau să se apropie de stupii bunicilor dar între timp s-au şcolit în stupărit să nu mai fie sprijiniţi şi să plece din ţară pentru a putea trăi.Etichete: albine |  stupi |  UE |  fonduri
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU