14 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 14 august 2018

Visul inteligențelor/ Top 10 Universități din lume

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 1645 vizualizari 0 comentarii

Recent publicat, clasamentul Quacquarelli Symonds (QS) 2019, care evaluează cele mai bune instituții de învățământ superior din lume, prezintă cele mai bune 1.000 de universități din peste 85 de țări. Pe lângă un Top 10 de temut, dar visul oricărei inteligențe care a absolvit sau urmează să termine liceul, sunt, pe la coada clasamentului, și câteva universități românești, pentru care optează și majoritatea buzoienilor.


Clasamentul a fost realizat pe baza unei metodologii care evaluează fiecare universitate în funcție de șase criterii, cum ar fi reputația în rândul cadrele universitare și angajatorilor. La baza clasificării sunt informații indexate de Scopus, instrument al Elsevier și cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică.

Top 10 Universități din lume, conform QS, arată astfel:

 

10. University College London (UCL). Mai jos cu trei locuri decât în anul precedent, universitatea din Marea Britanie a câștigat, de data aceasta, cel mai mare scor la capitolul reputație și la proporția de elevi internaționali, transformând UCL într-o instituție plină de diversitate.

 

9. University of Chicago. Universitatea americană stagnează anul acesta, dar cu un scor înalt pentru reputația pe care o are printre profesori.

8. Imperial College London. Universitatea cu cel mai mare rang din Londra stă în clasament, ca și UCL, cu scorul excelent la numărul de studenți străini

 

7. ETS Zurich (Swiss Federal Institute of Technology). În Elvetia, ETS ZURICH este universitatea cea mai bine cotată din Europa continentală, urcand cu trei trepte față de anul trecut. Punctaj maxim: personalul, un aspect cu impact asupra cercetărilor.

 

6. University of Cambridge. Deși cade o poziție în clasamentul din acest an, Cambridge are totuși un scor mai mare decât rivala sa, Oxford, la rezultatele în ce privește reputația cadrelor academice si angajatorilor.

 

5. University of Oxford. Redutabila instituție intrată în folclorul autohton chiar și prin bancuri la scara blocului sau pe arătură, urcă un loc și devine prima dintre cele 76 universități din Marea Britanie aflate în clasamentul QS. Scoruri de top: reputația în rândul profesorilor și angajatorilor, cât ți pentru raportul profesori-studenți.

 

4. California Institute of Technology (Caltech). Deși e cea mai mică universitate din acest top, Caltech se menține pe a patra poziție și în acest an. Punctaj de elită în relația profesori-studenți, Caltech surclasează rivala, MIT, la capitolul de personal, pentru care are locul cinci.

 

3. Harvard University. Numai a treia în lume, ca și anul trecut, Harvard e pe buzele tuturor celor care o așează pe prima poziție când vine vorba de reputația angajatorilor, a cadrelor academice și a marilor figuri din lumea afacerilor de pe mapamond, care au absolvit-o.

 

2. Stanford University. Rămâne pe locul secund și atinge cele mai mari scoruri pentru reputația între profesori și angajatori.

 

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT). Cea mai bine cotată universitate din lume, în vârful topului de șapte ani, cu scorul cel mai mare la reputație.


Ei bine, România are patru universități incluse în clasamentul QS, din cele 49 de unități publice și opt private, iar toate sunt pe locul 801+: Universitatea din București, Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.


Tu unde vrei să studiezi? Ai cu ce? Pregătește-te! În fiecare dintre cele 10 universități listate aici există cel puțin un student buzoian și mulți alții absolvenți. Câți dintre ei, după ce au ajuns acolo, s-au mai întors acasă, în țară? Greu de aflat. Ne lăudăm că pleacă să-și îndeplinească visele și să-și aranjeze viitorul pe termen lung, dar pierdem legătura cu ei, fie, cel puțin, pentru a-i ajuta cu o vorbă înțeleaptă pe cei care vor să le urmeze calea. Vom reveni asupra acestui aspect.În poză, primul din dreapta, Nicolae Done, pe vremea când, după ce a absolvit ”Hasdeul” ca un adolescent absolut normal, care mai chiulea de la ore să joace un biliard sau baschet, dar care a ştiut să-şi organizeze mintea şi viaţa , astfel încît să devină un mare performer, studia la Harvard.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU