ACTUALITATE
Curs valutar:
4.7081
4.1377
21 ianuarie 2019 Ultimul update: 17:41
21 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 21 septembrie 2018

Vine, totuşi, iarna! Ce se întîmplă cu R.A.M.?

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1681 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Energia termică va fi furnizată fără probleme iarna aceasta. Asigurarea vine din partea conducerii Regiei Autonome Municipale Buzău, care în această perioadă verifică starea tehnică a instalaţiilor. Toate probele de pînă acum arată că Regia este pregătită să furnizeze căldură buzoienilor. Cel puţin din punct de vedere tehnic, pentru că toate instalaţiile din oraş funcţionează ca la carte.

"Începînd de luni, probele de presiune la rece au demarat, deci, conform planificărilor, am umplut o parte din instalații, s-a făcut proba de presiuni la rece. Aceste instalații, eu zic că, au fost reparate bine, pentru că se menține presiunea în ciurcuit și mergem conform planului. În momentul acesta, cu cei care au rămas la sistem nu vor fi probleme de alimentație.", susţine  directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

900 de debranşări
Sînt însă și situații în care furnizarea căldurii presupune pierderi majore pentru RAM. Este vorba despre acele blocuri în care au mai rămas racordate la sistem mai puțin de trei apartamente și pentru care societatea are cheltuieli foarte mari pentru asigurarea căldurii. Mai grav este că astfel de situații sînt tot mai des întîlnite deoarece de la un an la altul crește numărul buzoienilor care renunță la încălzirea centralizată.  
"Am avut un număr destul de mare, în jur de 900 de apartamente oficial debranșate. Normal că vom avea o funcționare îngreunată datorită plecării de la sistem. În schimb, eu zic că nu vom avea sincope în alimentarea cu energie termică. Unde am un apartament, pierderile pe circuitele RAM-ului, deci nu vorbesc de pierderile pe circuitele blocului, deci pierderile pe circuitele RAM-ului acolo unde am unul sau două apartamente se ridică la o cantitate de energie termică pe care eu o livrez efectiv. Deci pentru a livra o gigacalorie, eu pierd o gigacalorie, pe instalațiile mele, pentru a vehicula agentul pînă la blocul respectiv.", a explicat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.
Primarul a centralizat pierderile
Primarul Constatin Toma a contabilizat deja pierderile înregistrate de RAM ca urmare a acestor debranșări și a ajuns la concluzia că este mai rentabil să plătească subvenții familiilor care au rămas racordate la RAM  pentru a-şi achiziționa centrale termice.  Aceste ajutoare ar putea ajunge pînă la suma de 7.000 de lei.  
Subvenţie pentru situaţiile deosebite
"S-a făcut o simulare pentru cele vreo 400 și ceva de blocuri, Compania pierde în jur de 3,8 milioane de lei, deci 38 de miliarde vechi, este o sumă imensă. Sperăm ca, prin această decizie, să putem să ajutăm și Compania și-n același timp și oamenii. Spun și oamenii pentru că o comisie numită de mine în acest scop a ajuns la concluzia că trebuie să mergem pînă la a acorda, bineînțeles, în funcție de o anchetă socială care se va face la fiecare familie în parte, să acordăm pînă la 7000 de lei, o subvenție pentru achiziționarea unei centrale. Bineînțeles că nu este prețul integral, vorbesc cu hîrtia pe care trebuie să o iei, cu aprobarea de la cei de la DistriGas Engie, cu proiectul, dar măcar să acoperim trei sferturi, 80% din suma, repet, pentru situațiile deosebite.", sînt declarațiile edilului Buzăului, Constantin Toma.
Proiect de hotărîre C.L.M.
Proiectul de hotărîre va ajunge pe masa consilierilor locali săptămîna viitore. Și tot zilele următoare, într-o întîlnire a Asociației municipiilor din România, din care face parte și Buzăul, se va lua în discuție o variantă pentru ca orașul să primeacă subvenția pentru căldură astfel încît preţul gigacaloriei să rămînă neschimbat.
"În sfîrșit, s-au făcut mai multe scenarii. Ne va propune săptămîna aceasta un scenariu pe care-l vom analiza lunea viitoare la Asociația municipiilor din România, la sediul din București. Un scenariu prin care să ne dea ceva sau să ne găsească o soluție pentru că altfel, la nivel cel puțin de municipiul Buzău, noi nu mai avem bani pentru subvenții. Dacă Guvernul nu va da bani, este evident că vom anula subvenția la căldură, nu avem altă soluție.", a adăugat Constantin Toma.

Problema A.N.L.

O altă problemă pe care Pri­măria Buzău în­cearcă să o rezolve este şi cea a locuinţelor A.N.L., unde oamenii au cerut ajutorul autorităţilor pentru debranşarea de la R.A.M. Cum blocurile sînt în proprietatea Guvernului, singura soluţie ar fi ca locuinţele să fie cumpărate de chiriaşi care, odată deveniţi proprietari pot face orice fel de modificări, inclusiv să se debranşeze de la reţeua de termoficare a oraşului. Pînă atunci, sînt obligaţi să consume căldură de la R.A.M., la preţul de furnizare.  Etichete: întîmplă |  iarna |  totuşi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

ieri [10:33]  ACTUALITATE BUZAU

Proiect!Delta din Lunca Buzăului

215 vizualizari Citeste tot
20 ian 2019 [21:12]  ACTUALITATE BUZAU

Pesta africană ,confirmată la Boboc

184 vizualizari Citeste tot
19 ian 2019 [15:52]  ACTUALITATE BUZAU

De ce a dispărut DISTONOCALMUL din România

426 vizualizari Citeste tot
19 ian 2019 [11:56]  ACTUALITATE BUZAU

Cu cît au crescut facturile RAM

454 vizualizari Citeste tot
18 ian 2019 [13:00]  ACTUALITATE BUZAU

Pesta africană pare că scapă de sub control

838 vizualizari Citeste tot
18 ian 2019 [09:49]  MONDEN BUZAU

Atenție, se dansează la Buzău!

438 vizualizari Citeste tot
18 ian 2019 [08:11]  ACTUALITATE BUZAU

Pieton,spulberat la Vadu Paşii

376 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [16:20]  ACTUALITATE BUZAU

Proces important strămutat la Dîmboviţa

689 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [13:25]  ACTUALITATE BUZAU

Accident în lanţ

584 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [07:45]  ACTUALITATE BUZAU

Scandal monstru cu acuzatii de viol la DGASPC

710 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [22:48]  ACTUALITATE BUZAU

Bărbat de 62 de ani, omorît în bătaie

445 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [18:46]  ACTUALITATE BUZAU

A ars o cabană de vînătoare

630 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [09:36]  MONDEN BUZAU

Adina Răducan, pe scena din București și Focșani

411 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [08:05]  ACTUALITATE BUZAU

E ordin!Anchetă amăunțită la Maternitate

1246 vizualizari Citeste tot
15 ian 2019 [08:42]  MONDEN BUZAU

Focus Fm dă startul zilei!

509 vizualizari Citeste tot
15 ian 2019 [07:57]  SPORT BUZAU

HANDBAL Din nou în top!

535 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU