Curs valutar:
4.6605
4.1120
12 decembrie 2018 Ultimul update: 09:26


BREAKING NEWS Buzau
08h 17' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 13 martie 2018

Alerta!!! Vine Buzaul mare!Cod rosu

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 3784 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
UPDATE [08:17] 14 MAR 2018 › Dacă noaptea a trecut fără probleme, în județul Buzău, următoarele ore vor fi critice. Buzăul se află sub cod roșu de inundații pînă la prînz. Avertizarea, valabilă pînă la ora 12,00, anunță risc major de inundații. Ca urmare a ploilor și a topirii zăpezilor, sunt debite foarte mari. Pericolul vine dinspre Covasna unde există riscul de depășire a cotelor de pericol pe rîul Buzău, în amonte de Barajul Siriu, aval de Vama Buzăului. 

UPDATE [23:00] 13 MAR 2018 ›  Situatia este extrem de complicata in amonte de barajul Siriu ,in judetul Covasna ,zona pentru care ,cu putin timp in urma, s-a instituit Cod rosu.In aceste conditii ,marti seara, Comitetul pentru Situatii de Urgenta Judetean Buzau a emis urmatorul comunicatde presa:În data de 13 martie 2018, orele 21.00, Instituția Prefectului - Județul Buzău a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, pentru a stabili măsurile necesare pe durata avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, potrivit căreia, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râul Buzău, sectorul aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu (facem precizarea că, în urmă cu puțin timp, INHGA a emis o nouă avertizare "cod roșu" pentru sectorul menționat, aceasta fiind valabilă în intervalul 13.03.2018, ora 21.45 - 14.03.2018, ora 6.00).

Serviciul de Gospodărire a Apelor Buzău efectuează la fiecare oră măsurători ale debitelor, iar autoritățile din Siriu, Nehoiu și Pătârlagele au fost informate cu privire la evacuarea preventivă din baraj a unei cantități de apă suplimentare de 60 mc pe secundă. La acest moment, pe raza județului nostru nu se înregistrează atingeri sau depășiri ale cotelor de atenție pe niciun sector al râului Buzău.


UPDATE [21:54] 13 MAR 2018 › De la Comisia Judeteana  pentru Situatii de Urgenta ,intrunita ,in aceata seara se transmite ca s-a decis ca prima actiune specifica, in cazul unor ploi abundente si rapide precum cea din aceata seara, sa o ia responsabilii de la Barajul Siriu.Atfel ,potrivit ofiterului de presa din Institutia Prefectului,Gabi Cosma, cei de la baraj vor face manevre de deversare a apelor in debit de 60 de mc/s catre zona inundabila a riului Buzau iar  in debit de 32 mc/s catre turbinele barajului.De asemenea,Apele Romane monitorizeaza ,minut cu minut,situatia insa ,in aceste momente, debitulul riului Buzau ,in aval de Siriu este de 60 mc/s ,sub cota de atentie care este de 300 de mc/s.


UPDATE [21:31] 13 MAR 2018 › Primarii de pa Valea Buzaului sunt in alerta dupa ploile masive din aceasta seara.Totusi,primarul de Nehoiu,Ionut Milea, sustine ca in orasul sau si in imprejurimi lucrurile par a fi sub control,,:La noi nu mai ploua de citeva zeci de minute.Cotele riului Buzau sunt aproape de cele multianuale din aceasta perioada.Am inteles ca in amonte de lacul de acumulare Siriu sunt niste scurgeri abundente de pe versanti dar cei de la baraj vor urma procedurile  clasice care se fac in astfel de situatii.Ca atare ,nu sunt motive de panica.Oricum,monitorizam permanent situatia si vom actiona pentru a nu fi nici un fel de probleme."


UPDATE [20:59] 13 MAR 2018 › Potrivit adevarul.ro, Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău-Sistemul Hidrotehnic Siriu  a emis o informare care arata ca debitul râului Buzău ar putea creşte, regimul de exploatare al Acumulării Siriu fiind de ape mari.  Este posibil ca în următoarele zile să se efectueze manevre cu uvrajele barajului, cu evacuări de debite în aval pe râul Buzău de până la 70 mc/sec, mai arata aceeasi informare. 


Riul Buzau a intrat sub avertizare cod portocaliu de risc de inundatii pe cursul superior, ca urmare a precipitatiilor din ultimele ore. Hidrologii au emis codul pentru intervalul orar 19,50-2,00, fenomenele vizate fiind scurgeri importante de pe versanti, torenti, piraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri. Avertizarea este valabila pentru cursul superior al riului Buzau, ceea ce impune o monitorizare atenta inclusiv a barajului de la Siriu. 


Potrivit purtatorului de cuvint al Institutiei Prefectului Judetul Buzau, Gabi Cozma, la ora 21,00 este convocat de urgenta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in cadrul caruia se vor stabili toate masurile de monitorizare si interventie pe perioada codului portocaliu. 


Situatia trebuie gestionata cu maxima responsabilitate intrucit judetul Covasna se confrunta deja cu inundatii la Intorsura Buzaului, in localitatea Bradet, unde mai multe gospodarii au fost inundate. Inundatii au mai fost, in cursul zilei, in alte doua localitati covasnene. Etichete: inundatii |  riul Buzau |  cod portocaliu |  siriu.
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

10 dec 2018 [22:17]  PUBLICITATE BUZAU

(P) Primăria Municipiului Buzău - ANUNŢ PUBLIC nr. 37204 / 10.12.2018

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU[...]
256 vizualizari Citeste tot
10 dec 2018 [22:13]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE Nr.359 privind convocarea Consiliului judeţean în şedinţă ordinară

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU[...]
147 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU