30 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 30 august 2018

Varză!/ Ce soiuri-brand a pierdut satul buzoian

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2622 vizualizari 0 comentarii

Agricultura românească a pierdut, în ultimii 25 de ani, mii de soiuri celebre care făceau
ca legumele ajunse pe mesele românilor să aibă și aspect și savoare. Acum, dacă mai vrem o roșie ”Inimă de bou”, va trebui să îi rugăm pe francezi să ne dea soiul, iar, de la americani, să luăm celebra „varză de Buzău”.

 

Soiurile originale au ajuns în bănci de gene din străinătate, iar pentru ca ele să mai fie cultivate la noi în țară, este nevoie de acord de multiplicare din partea celor care le dețin. Partea bună este că stațiunile de cercetare din România încă mai dețin mii de soiuri pe care le-am putea cultiva ca să facem performanță în legumicultură. Partea proastă este că le putem pierde și pe acestea, dacă nu vom înființa mai repede o bancă de gene pentru legumicultură, adică acel loc în care semințele să capete și certificare, dar și garanția că nu ne vor fi luate de alții.

 

Ideea înființării unei bănci de gene pentru legumicultură a apărut în urmă cu mai bine de un an. Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură de la Buzău a propus, prin specialiștii săi, modul concret de realizare, iar demersurile au continuat la nivel guvernamental. Ca orice treabă românească, și acest proiect s-a blocat în interese. Inițiativa bate pasul pe loc din cauză că Academia de Științe Agricole din România, forul tutelar al stațiunii de la Buzău, nu vrea să pună la dispoziție un teren agricol. Impasul este cunoscut la nivelul autorităților locale, dar și centrale și a fost discutat ieri și cu membrii Comisiei pentru Agricultură, din Camera Deputaților, reuniți într-o ședință desfășurată în teritoriu.

      
„Avem și planul C, nu numai planul B, banca de resurse genetice. Cei de la ASAS încearcă fel de fel de artificii și sunt mâhnit din acest punct de vedere pentru că am încercat să le solicităm în zona stațiunii să aloce un teren care, știți foarte bine, este într-un litigiu, a fost o decizie a unei instanțe de la Pogoanele pentru 25 de hectare de teren care au fost date chiar acolo, dar nu s-au făcut demersurile pentru a intra în posesie și s-ar putea să fie un proces în anulare”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Dănuț Păle.

Fără o astfel de rezervă de semințe pentru soiuri celebre de legume, agricultura românească pierde orice război. „România a pierdut nu un soi, nu zeci, ci sute de soiuri valoroase de-a lungul timpului pentru că nu au fost conservate, nu au avut o bancă de gene de conservare ale resurselor genetice vegetale. Mă gândesc, în primul rând, la ceapa de Buzău, a guliei de Buzău, nicorișca, varza licurișca, tomatele de Țigănești, aurora, vânăta danubiană, deci exemplele pot continua. Sunt sute de soiuri care s-au pierdut și care, unele, nu mai pot fi recuperate și introduse în cultură pentru că s-au pierdut pentru totdeauna, iar altele au ajuns în proprietatea altor state și-n bănci de gene din afară, și avem nevoie de acord de multiplicare – deci, am pierdut multe pe acest plan”, a explicat cercetătorul Costel Vînătoru, de la Stațiunea de cercetare Legumicolă Buzău.

Cel mai mare impas în realizarea proiectului privind înființarea unei bănci de gene este lipsa unui teren agricol propice cercetării. Academia de Științe Agricole nu vrea să îl pună la dispoziție stațiunii de cercetare din Buzău și, mai ales, să îi dea dreptul de a gestiona de una singură un asemenea proiect a cărui valoare poate ajunge la câteva milioane de euro. O ofertă care ar putea salva, pe moment situația, a venit din partea Primăriei Buzău. „Sunt discuții aprinse acum, în sensul în care Academia de Științe Agricole nu dorește să dea teren pentru această Bancă de Gene decât în anumite condiții, adică această bancă de gene să fie fără personalitate juridică și să fie în subordinea Stațiunii de Cercetare. Nu e posibil așa ceva pentru că acesta trebuie să fie un proiect național, el are nevoie de o finanțare foarte mare și are nevoie de un sprijin extraordinar de important și de sustenabilitate. Legea trebuie să meargă mai departe și, m-am oferit, văzând această situație, să găsim un teren adecvat pentru un asemenea proiect astfel încât să se construiască la Buzău această Bancă de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și plante aromatice”, a declarat primarul Buzaului, Constantin Toma.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU