02 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 02 septembrie 2019

Val de apeluri false la 112

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 2513 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

În ciuda deselor semnale de  alarmă trase de oamenii legii, numărul apelurilor false la 112 este din ce în ce mai mare. Zeci de polițiști sînt mobilizați degeaba în urma unor astfel de apeluri, deși chiar în acel timp cineva ar putea avea nevoie de ajutor. Cu alte cuvinte, fiecare apel fals la 112 poate însemna o șansă în minus pentru cei care se află într-o situație reală de urgență, lucru pe care ar trebui să îl înțeleagă fiecare utilizator de telefon.

În județul Buzău, de la începutul anului și pînă în prezent, au fost înregistrate peste 380 de apeluri nefondate, în urma cărora s-au aplicat 304 sancţiuni. Cele mai multe glume proaste făcute la 112 au fost în ultimele două luni. De exemplu, un tînăr de 21 de ani a cerut ajutorul polițiștilor reclamînd că soţia sa, în vîrstă de 19 ani a fost răpită de pe stradă, din dreptul locuinţei şi a fost forţată să se urce într-un autoturism. S-a dat imediat alarma și peste 60 de poliţişti cu 30 de autovehicule au pornit în căutarea tinerei. Autoturismul invocat de apelant a fost dat în atenţie inclusiv la nivel naţional. La scurt timp, tînăra de 19 ani a fost găsită teafără. Mai mult, aceasta a negat tot ceea ce reclamase soţul său. Într-un alt caz, un rîmnicean de 48 de ani a sesizat prin apel 112 că este sechestrat. Şi în acest caz poliţiştii s-au mobilizat pentru intervenţie, însă, în urma verificărilor, bărbatul a fost găsit la domiciliu. Le-a spus polițiștilor că a apelat numărul unic de urgenţă doar pentru a cronometra în cît timp este găsit. Ambii bărbați au fost sancţionati contravenţional.
Oamenii legii atrag atenția populației să nu mai apeleze abuziv numărul unic de urgență ci doar atunci când chiar au nevoie de ajutor.
Pentru a pune punct valului de apeluri false la 112, Guvernul a decis majorarea cunatumului amenzilor. Astfel, amenda maximă, care era de 1.000 de lei, a crescut la 5.000 de lei. Totodată, s-a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2020, cartelele preplătite să nu mai poată fi cumpărate decât cu buletinul. În plus, posesorii de cartele prepay vor fi obligați ca în decurs de un an să-și decline identitatea la operatorii de telefonie mobilă. 
Etichete: apeluri |  false
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU