Cu puțin peste 40 la sută dintre candidații la un post relativ stabil în învățământ au reușit un minim cinci, care să le ofere cea mai bună dintre puținele șanse la pâinea scumpă din munca la catedră, suplinirea. Note mari, peste șapte, s-au dat în devălmășia unui examen-concurs care nu are multe lucruri lămuritoare de spus despre calitatea celor ce vor da note copiilor, din nou, din toamnă.
”Nu pot aprecia cât de bune sau cât de slabe sunt rezultatele de anul acesta, dar 81 la sută dintre cei cu note peste 5 au, teoretic, cel puțin nota 7 cu care să aplice pentru posturile disponibile ca titulari. Vestea proastă este că, în județ, doar 60 de catedre sunt titularizabile”, ne-a declarat responsabila Comisiei județene, inspector școlar general adjunct Geta Burducea. (foto)
Însă nota generală a examenului-concurs de anul acesta nu se diferențiază de precedentele. Slaba pregătire pentru examen a candidaților proaspăt absolvenți de studii superioare și-a spus cuvântul mai cu seamă în partea didactică a probelor, unde trebuiau să demonstreze că știu, tehnic, să pregătească o oră de predare.
”Există o discrepanță care nu ține de organizarea din preuniversitar, ci din universitate, a studenților ce vor să ajungă pe un post în învățământ. Una e sunt ei învățați despre meseria aceasta, și alta li se cere să rezolve la examen. De aici și notele mari care merg către candidații cu câțiva ani de experiență atât la clasă, ca suplinitori, cât și în sala de concurs”, a explicat Geta Burducea.
Aspectul cel puțin bizar este oferit de o chichiță din metodologia de ocupare prin suplinire a posturilor din învățământ. Fapt deja notoriu în rândul profesorimii este că prezența la Titularizare conferă întâietate la suplinire candidatului care nu are post titularizabil, adică viabil pe cel puțin 4 ani. ”Dacă un astfel de candidat a luat în sesiunea recent încheiată peste 5, va avea prioritate la distribuirea pe un post de suplinitor în fața unui candidat care, la titularizarea de anul trecut, a obținut nota 10. Așa e metodologia, iar noi, de aici, nu o putem decât aplica”, a mai spus adjuncta de la I.Ș.J.
Candidații nemulțumiți de note au început depunerea cererilor de re-evaluare, procedură care se încheie mâine, la ora 15:00. Rezultatele finale apar luni, 23 iulie.
Comentarii