14 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 14 februarie 2018

Va mai fi subvenţionată căldura de la R.A.M.?

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 2344 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro


Problema care-i frămîntă pe buzoienii care sînt branşaţi la serviciile de căldură şi apă caldă menajeră furnizate de Regia Autonomă Municipală încep să pri­mească unele reacţii oficiale din partea municipalităţii. Potrivit edilului-şef al municipiului Buzău, Constantin Toma, chestiunea acordării subvenţiilor guvernamentale pentru iarna viitoare a avut ecou şi la Palatul Victoria, iar din partea Guvernului s-a primit vestea oficială că Executivul va suporta cheltuielile pentru anul de încălzire 2017-2019. Aceeaşi sursă a anunţat, însă, că strategia actuală este de a plăti din ce în ce mai puţine subvenţii pentru gigacaloria distribuită de R.A.M. şi produsă de operatorul privat Ecogen. De altfel, încă de la începutul mandatului, actualul primar a cerut public R.A.M. să reducă cu 30% cheltuielile de furnizare, iar Ecogen să găsească variante pentru reducerea preţului gigacaloriei. În plus, pe parcursul mandatului, Constantin Toma a declarat în repetate rînduri că intenţionează să continue politica subvenţiilor lansînd proiectul montării de centrale termice proprii în toate unităţile de învăţămînt pentru care utilităţile sînt plătite de Primărie la preţ întreg. Mai mult, primarul Toma a cerut managerilor şcolilor să reducă drastic costurile utilităţilor şi a semnat un contract de management cu reprezentanţii unităţii care să prevadă gestionarea mai bună a banilor veniţi de la Palatul Comunal. În acest context, deja în această direcţie s-au făcut primii paşi în sensul că în bugetul oraşului, care va fi dezbătut în şedinţa Consiliului Local Municipal, au fost prinse 18 miliarde de lei vechi pentru efectuarea studiilor de fezabilitate destinate demarării lucrărilor pentru montarea centralelor proprii în şcolile din oraşul Buzău. Pînă cînd programul acesta va prinde contur, problema celor care sînt abonaţi ai R.A.M. rămîne.
Ce se transmite de la Palat
Zilele trecute, cotidianul Şansa Buzoiană arăta că, recent, s-au purtat discuţii între Primărie şi R.A.M. vizînd viitorul Regiei care depinde de mai mulţi factori, între care şi subvenţia pentru gigacalorie, or premierul a promis că se va găsi o soluţie. Dacă R.A.M. va reuşi să reducă cheltuielile de funcţionare, iar Ecogen va intra în negocieri pentru scăderea preţului de producere a agigacaloriei rămîne de văzut, mai cu seamă că reducerea constantă a numărului de abonaţi obligă ambele entităţi să-şi reformeze funcţionarea. Pînă atunci, însă, să vedem care este situaţia azi, deoarece, cei mai mulţi clienţi ai R.A.M. îşi pun problema ce vor face la iarnă, căci, de bine de rău, sezonul rece actual este pe sfîrşite, totuşi.
Toma: "Am o veste!"
Iată că în ultimele zile de la Palat au venit confirmări că există, momentan, o soluţie pentru iarna viitoare în ceea ce priveşte subvenţionarea gigacaloriei. Într-o declaraţie pentru o televiziune locală primarul Toma a afirmat: "Am o veste, s-o luăm drept bună, zilele trecute mi-a răspuns vicepremierul României, dl. Paul Stănescu, care răspunde şi de Ministerul Dezvoltării, că subvenţia va fi dată şi anul acesta. Bineînţeles, nu aştept din punctul de vedere al Primarului, pomeni în continuare. Dragi buzoieni vă spun cu toată răspunderea nu se mai pot da pomeni foarte mult timp. Buzăul a pierdut în ultimii 10-15 ani, şi din cauza faptului că în fiecare an trebuie să suporte o pomană de 10 milioane de euro, vorbesc aici despre subvenţia la căldură şi plăţile directe a unui preţ nesubvenţionat pentru şcoli şi grădiniţe". 
Primarul Buzăului a mai explicat că se caută soluţii şi pentru buzoienii care reprezintă cazuri sociale în caz că se va ajunge să fie obligaţi a-şi monta surse alternative de căldură: "Pentru familiile cu mai puţini bani s-ar putea acorda o subvenţie de 30 de milioane de lei vechi, care să sprijine achiziţia de surse individuale pentru încălzire. Însă nu sînt de acord cu melodia lui Traian Ilea: <<Şi sărac e rău, şi bogat e greu>>, bogaţii ar trebui să-şi plătească partea aceea de căldură subvenţionată deoarece nu este o chestiune corectă, pentru restul buzoienilor cel puţin..."
Aşadar, potrivit acestor declaraţii, buzoienii beneficiari ai serviciilor R.A.M. n-ar trebui să-şi facă griji pentru iarna viitoare. Numai că situaţia nu-i atît de simplă.
Decamdată, avem vorbe...

După cum merg însă lucrurile în România, totul se bazează mai mult pe vorbe nu pe fapte. Acum avem declaraţia primarului Toma bazată pe o confirmare a vicepremierului Paul Stănescu. Apoi pentru a primi subvenţiile de la Ministerul Dezvoltării e nevoie ca ele să fie prinse într-o rectificare a bugetului oraşului. Asta, deoarece în bugetul supus dezbaterilor joi, în C.L.M., această subvenţie nu este prinsă. Însă, directorul R.A.M., Constantin Tacea, a declarat, recent, pentru Şansa Buzoiană că într-o discuţie cu primarul Toma a primit din partea acestuia asigurarea că la rectificare în buget vor fi prinse şi subvenţiile pentru căldură. Cam în acest punct se află, azi, problema subvenţiilor la căldură, cu adăugarea că subiectul naşte, zilnic, tot felul de poziţii şi comentarii. De pildă, unii buzoieni susţin că subvenţia trebuie eliminată pentru că produce discriminare faţă de cetăţenii care locuiesc la case şi cei care au centrale proprii, iar alţii spun că subvenţii ar trebui să primească, exclusiv, cazurile sociale.Etichete: căldura |  subvenţionată
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

matei
14 februarie 2018
Subventiile ca si ajutoarele pentru caldura/incalzire se acorda potrivit legii iar legea nu poate fi acuzata ca produce anumite discriminari . Mai mult decat atat , ajutoarele pentru caldura sunt acordate si pentru persoanele care se incalzesc cu gaze , lemne , carbuni , energie electrica , combustibili petrolieri nu doar pentru cele aflate la sistemul centralizat . Este foarte adevarat ca si consumatorii de la case care sunt racordate la sistemul centralizat platesc pretul in regim subventionat , legea trebuind a fi aplicata in mod unitar . Legislatia nationala permite acordarea de subventii pentru furnizarea energiei termice catre populatie pana in 2019 , dar aprobarea si acordarea acesteia tine doar de autoritatea publica locala .


Ultima ora

11 oct 2018 [10:22]  ACTUALITATE BUZAU

Încep lucrările de refacere a DN 10

423 vizualizari Citeste tot
11 oct 2018 [08:23]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE Nr. 268 privind convocarea Consiliului Judeţean Buzău în şedinţă extraordinară

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU[...]
369 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU