27 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 27 septembrie 2019

Va fi căldură la iarnă în instituțiile de cultură din Buzău, dar va fi mai scumpă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3155 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Problema căldurii în clădirea în care își desfășoară activitatea instituțiile de cultură din județul Buzău a fost rezolvată.  Deși procedurile pentru amenajarea unui sistem propriu de încălzire nu s-ar fi putut încheia în timp util pentru a deveni funcțional în această iarnă, atât Muzeul Județean cât și Teatrul ”George Ciprian„  și Centrul de Cultură și Artă Buzău nu vor suferi din cauza frigului. Instituțiile vor continua să primească agent termic de la Regia Autonomă Municipală. Vestea care pune la adăpost cultura buzoiană îi va arde la buzunare pe manageri, furnizorul de energie termică anunțând că prețul gigacaloriei se va majora.
Vor primi căldură, dar mai scumpă. Este vestea arzătoare pe care au primit-o managerii instituțiilor de cultură care în prag de iarnă, cu un ochi plâng și cu altul râd.
Problema căldurii din clădirea în care și desfășoară activitatea mai multe instituții de cultură din județ a fost rezolvată, deși în urmă cu câteva săptămâni, Regia Autonomă Municipală îi îndemna pe managerii acestora să-și amenajeze sisteme proprii de încălzire pentru că nu le va  mai putea asigura agent termic în sezonul rece. Totuși, societatea de termoficare a reușit să pună pe picioare un sistem cu ajutorol căruia să poată furniza căldură întregului oraș, inclusiv instituțiilor publice branșate la rețeaua centralizată. „ O parte dintre ele – printre care și Muzeul Județean, și Centrul Militar – au spus că nu pot să introducă centrale proprii în această iarnă sau, cel puțin, o perioadă de timp și să spunem dacă putem să le dăm în continuare căldură. Le-am transmis că putem să le dăm: și la Compania de Apă – sediul fostului Hotel Crâng - și la Centrul Militar, și la Muzeul Județean.” , a declarat pentru Focus Tv directorul Ram, Aurel Gubandru.

Totul se va face cu un preț, iar pentru instituțiile care vor rămâne racordate la sistemul centralizat Regia Autonomă Municipală anunță majorări de prețuri.
”Prețul gigacaloriei pentru buzoieni – pentru consumul casnic – este același ca anul trecut, deci, gigacaloria subvenționată. Pentru instituții e posibil să mai crească, pentru că prețul gazului metan,  pentru consumul non-casnic, e puțin mai mare decât cel casnic.”, a mai spus Gubandru.
În aceste condiții, consiliul județean care déjà a alocat sumele necesarii amenajării unei centrale termice care să deservească Muzeul Județean, Centrul de Cultură și Artă și Teatrul George Ciprian a anunțat că va continua demersurile începute în acest sens.
“ Continuăm procedurile pentru a avea sursă autonomă de căldură, dar știți că trebuie să iei niște avize – de la gaze, de la Electrica și așa mai departe – va continua licitația pentru achiziționarea unei centrale performante, care să poată face față la cerințe” a spus președinte Consiliul Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Consiliul Județean a alocat în ședința de luna trecută suma de 1,7 milioane de lei pentru realizarea sistemului individual de încălzire la clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu.  
Etichete: Buzău |  cultură |  căldură |  iarnă |  instituțiile |  scumpă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU