20 [APR 19] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 20 aprilie 2019

Ursul de la Colți si politica

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1414 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Autoritățile buzoiene încearcă să estompeze scandalul ursului de la Colți, împușcat și tratat in mod de primar, vânători și localnici, în semn de răzbunare față de pagubele provocate în ultimii ani în gospodăriile oamenilor unde a intrat după hrană.

Reacția autorităților în fața unor filme care surprind felul barbar al unor oameni care își bat joc de cadavrul unui animal lasă pe oricine fără cuvinte. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a declarat vineri că nu aprobă, dar nici nu condamnă atitudinea primarului din Colți și a vânătorilor care au participat la recoltarea ursului și ulterior la batjocorirea cadavruluisi a gasit si unele conotatii politice pentru declaratiile venite de la virful Ministerului Mediului”În concluzie acțiunea a fost una legală și nu suport si nu îmi place să fim condamnați public noi
sau instituțiile pe care le reprezentăm de dragul unui discurs politic. Niciodată nu o să acceptăm
acest lucru pentru că suntem funcționari publici și ne facem atribuțiile de serviciu conform legii iar
daca nu respectăm legea suntem sancționați. Dezaprob însă gestul domnului primar al comunei
Colți, că a stropit ursul cu bere și că a făcut ceea ce a făcut. Nu este sancționat și nu reglementam
noi acest lucru. Nu pot să îi găsesc o scuza dar nici să îl incriminez. E modul dânsului de a se
comporta, e modalitatea sa de a-si arata dezaprobarea fata de acel animal. Este strict răspunzător
pentru ceea ce a făcut”, a declarat prefectul Carmen Ichim la lo intilnire de urgenta cu presa care a avut loc ,vineri,la Prefectura

„Sincer, nu este gestul demn de un responsabil al autorității publice locale. Cred că nu putem să facem acest lucru. Pe de altă parte, este gestul unui om, cred că l-a făcut în calitate de persoană fizică și nu de primar, că s-a bucurat pentru că a avut foarte multe cazuri, în cele două luni, la multe gospodării, așa cum arată procesele verbale întocmite pentru despăgubiri pe raza comunei lui. Nu cred că este de regretat, cred că, și ați văzut că așa a spus și dânsul, regretă că   s-a comportat așa, dar spune că la fel, cum sacrifică dânsul porcul, la fel i s-a părut normal să facă același gest și pentru urs. Nu-i normal. Nu-i moral. Legal, nu pot să afirm că există în vreun act normativ acest lucru.", a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

                                               

Pe de altă parte, directorul AJVPS, Dragoș Ștefănescu, spune că personalul tehnic al instituției  care a efectuat acțiunea de vânătoare dezaprobă și nu are nici o legătură cu comportamentul total necorespunzător manifestat de unii dintre localnici, atunci când au avut la picioare cadavrul ursului. Însă, în nici unul dintre filmele care au ajuns în spațiul public nu apare niciun vânător care să încerce să oprească batjocura la adresa animalului ucis. Niciun vânător nu încearcă să-l oprească pe primarul din Colți să toarne bere pe urs, să se pozeze și să se filmeze cu el, asemenea unui trofeu.

„Nu a fost nicio batjocură din partea noastră. Nu a fost nicio batjocură. Deci noi ne-am purtat absolut normal. Păi dumneavoastră ați văzut un fimuleț de câteva minute, deci oamenii au spus, au și discutat cu domnul primar că nu e ok și nu trebuie să facă lucrurile astea. Numai că asta nu apare în filmuleț. Sunt vorbele mele împotriva filmului care a apărut. Eu vă spun că nu s-a întâmplat așa și oamenii nu și-au bătut joc de animalul împușcat.", a explicat Directorul AJVPS Buzău, Dragoș Ștefănescu.

                               

Mai mult decât atât, directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, spune că cei care au batjocorit ursul de la Colți nu au încălcat nici o lege: „La speța de față, numele intră sub incidența legii 205 indiferent cine și cum ar putea-o citi pe aceasta. Nu are niciun fel de legătură speța în discuție cu aplicabilitatea legii 205. Mai mult decât atât, mai mult de atât, cred că este inutil orice fel de comentariu. Cei care au probe sau pot interpreta altfel legea decât așa cum eu am afirmat, nu au decât să o facă, să vină cu probe, eu vă spun, cu toată probitatea pe care o prezint în fața dumneavoastră, că speța în discuție nu are niciun fel de legătură cu aplicabilitatea legii 205."

 

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Mediului, care au anunțat ample verificări începând de astăzi la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău și la Garda Județeană de Mediu, vorbesc în acest caz despre cruzime și despre batjocorirea animalului, motiv pentru care vor cere sprijinul Poliției pentru ca ancheta să fie completă în acest caz șocant dupa cum a declarat pentru Focus FM Regional purtătorul de cuvânt al Miniserului Mediului, Mihai Drăgan.                                   


 

          În fața unui scandal național, în care oamenii îl condamnă nu pentru că a cerut sacrificarea ursului, ci pentru că a batjocorit animalul, odată ucis, primarul din Colți, Pavel Rădulescu, pare că nu-și dă seama nici acum de gravitatea faptelor sale. Ba mai mult decât atât, primarul spune că dacă ar mai trece încă o dată prin aceeași situație ar proceda la fel.

            „Îmi asum ce-am făcut, am turnat cu bere pe urs pentru că și eu acasă când tai porcul, e un moment de bucurie când îl tai și primul pahar de țuică îl torn peste el. Așa am făcut și aici. Dacă sunt judecat, nicio problemă. Îmi asum.", a declarat primarul din Colți, Pavel Rădulescu.

 

Reamintim ca , joia trecuta, primarul comunei Colţi, Pavel Rădulescu, a anunţat pe contul său de Facebook că s-a reuşit împuşcarea ursului care teroriza din 2015 localităţile de munte ale judeţului Buzău. Pentru recoltarea animalului fusese emis aviz de la Ministerul Mediului, încă de la începutul lunii. Odată cu anunţul prinderii ursului, primarul a postat şi câteva fotografii cu cadavrul fiarei, dar şi un filmuleţ în care alesul local şi cei care-l însoţesc sunt bucuroşi că au împuşcat animalul şi se pozează cu el, ca și cum ar fi trofeu. Tot ieri, în spaţiul public au apărut şi alte filmuleţe. Într-unul unul dintre ele, cadavrul ursului este târât, iar primarul toarnă bere peste el. În alte imagini, ursul este legat de gât, iar mai multe persoane trag de sfori. În acest caz, unde ar putea fi vorba despre încălcarea demnității animalelor și cruzime, Poliția s-ar putea sesiza. De altfel, reprezentanții IPJ Buzău spun că așteaptă rezultatul vertificărilor demarate de autoritățile centrale și apoi ar putea dispune declanșarea unor cercetări.Etichete: împuscat |  Colți |  politica |  Ursului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU