11 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 11 iulie 2019

Veste bună: o nouă Unitate de Primiri Urgențe la Spitalul Județean

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1246 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


Servicii medicale ultramoderne și o unitate de primiri urgențe la standarde europene. Este vestea pe care sute de mii de buzoieni o așteaptă de câteva luni bune, iar joi promisiunea făcută de autorități a devenit realitate, cel puțin pe hârtie. A fost semnat contractul de finanțare pentru ridicarea clădirii ce va deservi o nouă unitate de primiri urgențe la Spitalul Județean. O parte din banii necesari a venit de la Uniunea Europeană, iar restul reprezintă aportul Consiliului Județean, în total urmând să fie cheltuiți aproape 3,5 milioane de euro. În final, buzoienii vor avea parte de o clădire de aproape o mie de metri pătrați unde vor fi tratate toate urgențele din județ. Va fi aparatură ultramodernă, săli de așteptare aerisite, dar și timpi reduși de așteptare pentru bolnavii care vin la Urgențe.  

 Construcția unei noi unități de primiri urgențe a fost anunțată de câțiva ani, iar pașii au fost făcuți mărunți, dar sigur. Cum întreaga investiție se ridică la circa 3,5 milioane de euro, autoritățile au apelat și la fondurile europene, iar asta a însemnat timp lung de așteptare. De exemplu, doar de la aprobarea proiectului și semnarea lui efectivă a fost nevoie de aproape jumătate de an. 
 „Avem foarte multe contracte. Este un program complex, are 15 axe prioritare, acum aproape 5000 de contracte la nivel de țară. La nivel regional, suntem la 700.”, a explicat Luminița Mihailov, director DADR Brăila.
Chiar și cu această întârziere, contractul semnat joi are însă toate șansele să fie finalizat până în 2022 și chiar mai devreme  decât termenul prevăzut în documente, respectiv 41 de luni. 
 „Ca și perioadă de timp, da, poate că se putea semna mai repede, dar nu suntem într-o întârziere. Suntem în parametrii pentru că ne încadrăm în termenele respective ca să putem să implementăm, să terminăm acest proiect în anul 2022. Așa cum spunea domnișoara la început, eu totuși cred că ne putem încadra într-un termen care poate să vină undeva la începutul anului 2020 sau în 2021. De ce? Pentru că, iarăși mă obligați să mulțumesc aparatului propriu, noi suntem gata, caiete de sarcini și așa mai departe, suntem pregătiți să lansăm licitația.”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 Practic, la Buzău va fi construită o nouă clădire ce va deservi o nouă unitate de primiri urgențe. Aceasta va fi ridicată în vecinătatea actualei unități, chiar în locul care acum deservește partea spitalului județean. Valoarea totală a investiției se ridică la 3,5 milioane de euro, din care doar 1,5 milioane de euro reprezintă finanțare europeană, restul fiiind contribuția Consiliului Județean.
  „Faptul că bugetul Consiliului Județean vine cu o sumă mai mare decât ceea ce vine programul este iarăși un lucru lăudabil pentru că arătăm către Comisia Europeană acest interes de a veni alături de banii Comisiei cu banii noștri, ai beneficiarului. Structura acelor bani din Programul operațional regional, așa cum cunoașteți, este vorba de 85% bani europeni – Fondul european de dezvoltare regională și 15% bugetul de stat.”, a mai spus Luminița Mihailov.
  Clădirea va fi cel mai modern spațiu ce deservește serviciile medicale din oraș și va avea o  suprafață de peste o mie de metri pătrați, adică subsol și parter. Noua unitate de primiri urgențe va fi legată de corpul spitalului printr-o pasarelă.
  „De la aparținătorii care vin cu pacienții vor fi săli de așteptare dedicate pentru aparținători, triajul pacienților va fi generos, va îndeplini toate condițiile, absolut fiecare sală de control va fi modernă, cu toată aparatura necesară și spațiul va îndeplini toate cerințele actuale în Uniunea Europeană.”, a adăugat managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian.
 În plus, se urmărește scăderea timpilor de așteptare astfel că, după încheierea lucrărilor, managerul unității promite o analiză temeinică a personalului ce va deservi această nouă unitate de primiri urgențe, iar acolo unde va fi cazul va suplimenta numărul angajaților. În prezent, circa 200 de persoane ajung la Spitalul Județean atât copii cât și adulți, iar timpul de așteptare se poate întinde, în funcție de gravitate, de la câteva minute la câteva ore. Etichete: Primiri |  Unitatea |  Urgențe
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 oct 2019 [09:21]  ACTUALITATE BUZAU

Ce se întâmplă cu focarele de pestă din județ

350 vizualizari Citeste tot
21 oct 2019 [08:16]  ACTUALITATE BUZAU

Cât mai durează vara din octombrie!

476 vizualizari Citeste tot
20 oct 2019 [09:49]  ACTUALITATE BUZAU

MedikaTV: Cum putem fi frumoase și la 70 de ani

563 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU