11 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 noiembrie 2019

Unda cutremurului electoral lovește în două locuri, deopotrivă: PNL și PSD

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
2 voturi 2896 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro


S-a încheiat primul tur al alegrilor prezidențiale, este momentul calculelor și analizelor. În județul Buzău, PSD a câștigat alegerile. Ba chiar social democrații au obținut un rezultatul bun, de 34.56 la sută, scor care a plasat PSD Buzău pe locul 7 la nivel național. Social democrații au câștigat alegerile la nivel de județ, însă au pierdut în municipiul reședință de județ. Cetățenii cu drept de vot din mediul urban au votat în număr mai mare pentru Klaus Iohannis. În acest context, primarul Buzăului, Constantin Toma, șeful organizației municipale a PSD Buzău, a declarat că e nevoie de o resetare a partidului.
 ”E inacceptabil în 3 ani să-ți dărâmi trei guverne si să mai ai pretenția să câștigi și prezidențialele. S-a făcut tot ce se putea la Buzău. Sunt rezultate bune la Buzău. Mesajul meu e să se întâmple multe lucruri bune la Centru că nu se mai poate continua așa”, a declarat duminică noapte, după închiderea urnelor, primarul Buzăului, Constantin Toma, lider al organizației municipale a PSD Buzău.

Și ceilalți parlamentari social democrați prezenți la sediul PSD după închiderea urnelor au vorbit duminică seară despre resetarea și reorganizarea partidului, despre nevoia unei analize atente și a unor decizii tranșante, după scrutinul pentru prezidențiale. Mai împăciuitor a fost luni președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, care într-o postare pe facebook a transmis că partidul și-a atins scopul, acela de a avea candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale. În același mesaj, Ciolacu a felicitat organizația PSD Buzău care a reușit un scor bun la alegerile din 10 noiembrie. Un scor care a demonstrat că după eșecul înregistrat la europarlamentarele din primăvară, PSD a reușit să-și mobilizeze foarte bine electoratul pentru alegerile prezidențiale.

De partea cealaltă, în tabăra liberalilor, scrutinul de duminică  a adus tensiuni după ce PNL Buzău a înregistrat un rezultat slab. Liberalii nu au reușit să se mobilizeze atât de tare încât să țină piept echipei pesediste astfel că în tabăra galbenă sunt pe de o parte motive de bucurie, pentru că Iohannis merge în turul doi, dar pe de altă parte motive de tristețe, pentru că filiala județeană nu a reușit o figură frumoasă la alegeri, obținând cu aproape 5 procente mai puține față de PSD. Scorul de duminică  de 29. 69 la sută face ca organizația județeană a PNL Buzău să ocupe locul trei de la coada clasamentului național, înainte județelor Covasna și Harghita. 
În fața unui asemenea rezultat, președintele PNL Buzău, deputatul Cristi Romanescu anunță totuși că este mulțumit de scorul obținut  și spune că filiala atât a putut face în fața unui contracandidat puternic cum este la Buzău PSD.
” La nivelul județului Buzău mai avem mult de muncă pentru a-i convinge pe oameni că lucrurile trebuie să meargă înainte. Suntem datori să le oferim copiilor și nepoților noștri un altfel de viitor și o altfel de mentalitate.  Suntem destul de mulțumiți de rezultat, de 30 de ani încoace niciodată PSD Buzău nu a obținut un scor atât de mic în raport cu PNL, încet-încet construim o echipă viabilă cu care le vom arăta buzoienilor că am înțeles ce ne-au transmis. (..) Încercăm să schimbăm opțiunea buzoienilor, mentalitatea lor,  a venit timpul să schimbăm ceva, e momentul ca buzoienii să meargă pe alt drum”, a declarat luni după amiază liderul PNL Buzău, Cristi Romanescu.

Între timp, după alegerile de duminică, apar tensiuni în organizațiile liberale din județul Buzău. Filialele care au obținut rezultate bune cer sancțiuni pentru colegii lor care au tras în jos partidul, inclusiv pentru liderul organizației județene, Cristi Romanescu.
La Buzău, Viorica  Dăncilă a obținut cu aproape 5 procente mai mult față de candidatul PNL Klaus Iohannis. Dăncilă a fost votată de 34.56 dintre cei care au trecut pe la urne, în timp ce Iohannis a strâns 29. 69 la sută.
Pe locul 3 se află candidatul susținut de Pro România și ALDE, Mircea Diaconu, care a obținut 13.42 la sută din voturi, în timp ce pe locul 4 se poziționează Dan Barna, susținut de USR Plus, cu  9.78 la sută din voturile electorilor buzoieni, un vor dezamăgitor după ce formațiunea care l-a susținut pe acest ultima candidat a făcut o figură frumoasă la europarlamentare iar așteptările erau mari și pentru acum.




Etichete: cutremurului |  deopotrivă |  electoral |  locuri |  lovește
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU