08 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 08 noiembrie 2019

Un aeroport, provocarea lui Toma

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2621 vizualizari 0 comentarii

O idee lansată încă din vară și apreciată de buzoieni când au fost întrebați care sunt proiectele de impact pentru județ a devenit o provocare pentru primarul Buzăului. Este vorba despre amenajarea unui aeroport civil pe o parte din terenul de care dispune aerodromul militar de la Boboc. Prezent joi seară  în emisiunea ”Sens Direct” de la Focus TV,  Constantin Toma a spus că nu renunță la acest proiect, chiar dacă s-a schimbat componența Guvernului, mai ales că ar aduce numeroase avantaje nu doar județului, ci întregii Regiuni. 

Municipalitatea buzoiană nu renunță la proiectul ca la Buzău să fie amenajat un aeroport civil.
Ideea a fost lansată în vară, atunci când autoritățile își manifestau dorința ca în județ să fie amenajat un aeroport care să deservească locuitorii din partea de sud est a țării. Încă de atunci erau anunțate discuții la nivel înalt care să ducă la concretizarea acestui proiect. Prezent joi seară  în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, primarul Buzăului, Constantin Toma, a readus în discuție acest subiect, spunând că un aeroport la Buzău este marea sa provocare.
E o  provocare pentru viitorul nu așa de îndepărtat de a transforma o parte din aeroportul militar, din aerodrom. Gândiți-vă că sunt 520 de hectare acolo, fără niciun fel de sarcină pe ele. Îmi povestea primarul de la Suceava că motorul dezvoltării lor îl reprezintă aeroportul de la Suceava. Deci, la 116 000 de locuitori – noi avem 134 000 – el încasează 52-54 de milioane, noi încasăm la Buzău 47-48 de milioane de euro. Deci s-au dezvoltat extrem de mult afacerile cu transport rapid. Sunt curse cargo – deci nu neapărat pentru moldovenii, sucevenii care vin, pentru că și de acolo sunt plecați în străinătate. E vorba de investitorii care vin, prelucrează acolo date sau aduc diferite mărfuri.” a declarat primarul Constantin Toma.
Aeroportul civil ar urma să fie amenajat pe o  parte din terenul de care dispune aerodromul militar de la Boboc.  E nevoie de un aeroport în sud estul țării, regiune în care mai sunt doar două astfel de obiective, spune Toma, la București și la Craiova, în timp ce în Transilvania sunt nu mai puțin de 14 aeroporturi. Construirea unui terminal pentru transport persoane și marfă la Boboc ar contribui decisiv la dezvoltarea economică a regiunii, dar și a Moldovei de sud.
 
“ Am făcut un memoriu, pe care l-am prezentat la primul ministru. La acel memoriu am atașat și o hartă a aeroporturilor din țară. În Transilvania sunt 14 aeroporturi, din care 11 internaționale - nu mai vorbesc de autostrazi – iar pe tot sudul și sud-estul României doar 2 aeroporturi – unul la București și unul la Craiova. Aici, pe 120 de kilometri avem 3 milioane de locuitori. Dacă forțăm un pic – pentru că până în centru pe Urziceni avem 110 km – ar putea să intre și Bucureștiul, nu mai intră Bucureștiul – rămân deci 3 milioane de locuitori. Pentru dezvoltarea acestei regiuni, nu numai a Buzăului, a sud-estului României și sudului Moldovei, ar trebui să avem un aeroport civil.”a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma. 

Intenția autorităților este ca pentru început la Boboc să fie amenajat un aeroport de marfă cargo, apoi unul civil.  Proiectul ar putea beneficia, spune edilul șef buzoian, de finanțare de la Banca Mondială.
 


Etichete: aeroport |  provocarea
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU