SPORT
Curs valutar:
4.7383
4.2016
16 februarie 2019 Ultimul update: 21:00
09 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 09 august 2018

Topul emigrației/ Unde ne-au plecat buzoienii?

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 1734 vizualizari 0 comentarii

România e pe locul trei în topul țărilor cu cei mai mulți imigranți din Uniunea Europeană, iar Buzăul ocupă o poziție fruntașă în topul județelor cu cele mai multe persoane plecate la muncă, în străinătate. Deși județele Timiș, Cluj, Argeș și Brașov ocupă primele locuri în topul național al emigrației, raportat la numărul de locuitori, procentul emigrației economice din județul nostru urcă în top 10 populația migratoare buzoiană.


Luat din vârful topului, dacă județul Timiș, cel mai întins din țară, ca suprafață, are aproape 700 de mii de locuitori, dintre care peste 20 de mii migrează la muncă în țările membre UE, județul Buzău, cu o suprafață medie națională și o populație sub 500 de mii de locuitori, ”trimite” în străinătate peste 11 mii de muncitori. Datele sunt furnizate de Institutul Național de Statistică, însă cifrele se modifică de la o lună, la alta, ceea ce descrie mobilitatea permanentă a forței de muncă și imposibilitatea înregistrării unor date reale, care se regăsesc întocmai în teren. În plus, specialiștii statisticieni din domeniu lucrează cu informații oficiale, excluzându-se astfel migrația pe piața ”gri” sau ”neagră” a forței de muncă.


Pe categorie de gen, din Buzău, sunt mai multe femei decât bărbați care au ales calea străinătății Datele coroborate arată că, la momentul anului 2013, după relativa relaxare ce a urmat crizei economice mondiale, aproape 6 mii de femei și 5 mii de bărbați din județ erau înregistrați la muncă în peste 20 de țări din Uniunea Europeană, în Canada, Statele Unite ale Americii și alte țări de pe mapamond. Cei mai mulți dintre migranți se aflau în Italia, Spania, Germania, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Alte destinații ”preferate” de buzoience și buzoieni sunt Grecia, Cipru și Belgia. Doar 3 persoane erau înregistrate la muncă în țara vecină, Ungaria. În Statele Unite, lucrau aproape 200 de buzoience, dublu față de numărul bărbaților, însă situația e inversă, procentual, când ne referim la imigranții buzoieni din Canada.


Din istoria recentă a emigrației, conform sursei amintite, dacă între 2007-2008,imediat după integrarea în Uniunea europeană, 80 la sută din populația României migra în Italia sau Spania, lucrurile s-au schimbat după 10 ani, când, din totalul celor peste 207 mii de emigranți români, 27 la sută luau calea Marii Britanii, 20 la sută plecau în Italia, 14 la sută în Germania și doar 13 la sută în Spania. Schimbarea destinației are ca motive suprapopularea comunităților de imigranți români din Italia și Spania, cât și căderea economică a acestor două țări, încă în topul gazdelor pentru buzoienii emigranți economic.


Deși foarte mulți dintre cei plecați cu valurile de după integrarea UE îndeplinesc legal condițiile de a solicita cetățenia statului în care și-au format familii, și-au cumpărat case și ai căror copii au absolvit întreg ciclul de învățământ, unii chiar cu diplome universitare, procesul nu este nici simplu, nici avantajos. Cu excepția familiilor mixte (mariaje oficiale între români/românce și cetățeni din țările menționate), cererea cetățeniei țării gazdă impune, în multe cazuri, renunțarea la cetățenia românească. Totuși, în 2017, Autoritatea Română pentru Cetățenie a aprobat peste 330 de cereri de renunțare la cetățenie, fără a furniza, pe zone sau județe, date despre proveniența cererilor sau despre motivele invocate. Despre acest fenomen, într-un viitor articol.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

13 feb 2019 [10:47]  ACTUALITATE BUZAU

Elevi buzoieni, supuşi unor experimente

381 vizualizari Citeste tot
13 feb 2019 [09:45]  MONDEN BUZAU

De Ziua Radioului, Focus Fm dă petrecere!

340 vizualizari Citeste tot
13 feb 2019 [08:33]  MONDEN BUZAU

HOROSCOP 13 februarie 2019 - Focus FM

287 vizualizari Citeste tot
12 feb 2019 [08:07]  SPORT BUZAU

HANDBAL Suflu proaspăt

362 vizualizari Citeste tot
11 feb 2019 [13:17]  ACTUALITATE BUZAU

A murit un cunoscut medic buzoian

1527 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU