Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
11 [IAN 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 11 ianuarie 2019

Stare de alarmă la Vadu Pașii

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1279 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Situație alarmantă în comuna buzoiană Vadu Pașii unde porcii din gospodăriile oamnenilor se îmbolnăvesc de la o oră. Asta după ce  virusul pestei porcine a ucis zilele trecute 4 animale din gospodăria asistentului veterinar din comună. De atunci, rând pe rând și alte animale au început să prezinte semne de boală, spre disperarea gospodarilor care se temn să situația va  scăpa de sub control, iar autoritățile vor trece la sacrificarea în masă a suinelor. 

La doar o zi după confirmarea focarului din satul Focșănei, astăzi autoritățile sanitar veterinare au o nouă suspiciune de pestă. Două suine dintr-o gospodărie situată în satul Vadu Pașii, la o distanță de aproape doi kilometri de primul focar, au fost deja sacrifricate și aduse la Buzău pentru necropsie.

„Există posibilitatea să se dezvolte focare secundare celui principal ca urmare a trecerii, dacă s-a realizat o contaminare cu virusul pestei porcine africane. În sensul ăsta, ieri am fost anunțați chiar când echipa operativă a DSVSA Buzău se afla cu atribuții specifice la fața locului, am fost înștiințați că alți doi purcei dintr-o gospodărie din satul Vadu Pașii sunt bolnavi, purcei care cu o perioadă în urmă, undeva, cu aproximație 2-3 ianuarie au fost tratați antiparazitar cu ivomec.", a declarat directorul adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.

Deși deocamdată în acest caz nu se ştie clar dacă este vorba despre pestă, autorităţile sunt îngrijorate. Nu este exclus ca asistentul veterinar în gospodăria căruia a fost depistat focarul de la Focşănei să fi transmis virusul pestei în comună. Asta în condiţiile în care în perioada sărbătorilor de iarnă, buzoianul  a mers prin mai multe gospodării pentru diferite controale sau tratamente la porci.

„Este important de știut că, prin prisma faptului că este în gospodăria unui asistent veterinar și sursa inițială virală este destul de greu de detectat, asta nu înseamnă că nu se va face într-un final, trebuie să aveți în vedere faptul că este personal tehnic de specialitate, care în ultima perioadă a anului a desfășurat cel puțin două activități pe care le avea în portofoliul profesional pentru a fi desfășurate. Una, este vorba despre inspecțiile în exploatații care s-au închis pe 15 decembrie. Cea de-a doua este acțiunea de vaccinare antirabică la câini și pisici, care se desfășoară în perioada octombrie-februarie a anului următor. Deci, respectiva persoană, în mai multe sate din comuna Vadu Pașii, a desfășurat activitate profesională, a intrat în multe gospodării. Într-o primă intervenție, într-o primă discuție cu domnia sa, nu poate să lege episodul din propria gospodărie de una din trecerile, de una din intervențiile profesionale făcute în perioada de iarnă.", a mai explicat Ciprian Botezatu.

La nivelul comunei Vadu Paşii sunt aproape 350 de gospodării în care la finalul anului erau înregistrați aproape 2000 de porci. Situația este alarmantă, iar autorităţile buzoiene, reunite astăzi în ședință au anunțat că, dacă vor fi confirmate noi cazuri de pestă la Vadu Paşii, este posibil ca pentru prima dată în județul Buzău să se ia măsura sacrificării tuturor porcilor din gospodăriile oamenilor.

„După cum știți, niciodată, de la apariția pestei porcine pe raza județului Buzău, nici Direcția Sanitar-Veterinară, nici prefectul nu a fost de acord cu sacrificarea porcilor în zona de protecție. Dar vine partea cea mai grea. Aici, în Vadu Pașii, avem problema cea mai serioasă. Nu suntem acum în stare sau nu putem să decidem decât după ce vor apărea mai multe focare secundare, atunci vom lua o măsură. Pentru că, dacă oamenii nu sunt responsabili acum, putem să ne ducem la o situație destul de complicată pe raza județului Buzău și într-adevăr, să avem un focar de pestă porcină africană pe care nu vom fi în stare să-l stingem. Deci avem un fenomen pe care sper să-l gestionăm cu înțelepciune, cu responsabilitate.", a declarat Prefectul de Buzău, Carmen Ichim.

Pentru a nu se ajunge aici, gospodarii trebuie să îşi ia măsuri de precauţie. Să-și instaleze dezinfectoare la intrarea în curți și să respecte cu strictețe indicațiile medicilor veterinari. 


Etichete: alarmă |  Pașii |  Stare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU