18 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 18 august 2019

Spitalul Săpoca, scena unui lung șir de incidente halucinante

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2146 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Incidentele halucinante s-au ținut lanț la spitalul din Săpoca. De exemplu, în 2002, un schizofrenic a dat foc salonului in care era internat în timp ce supraveghetorii se aflau într-o cameră alăturată. Zece pacienți au ars ca într-un crematoriu.  Iată ce scria presa, imediat dupa incident:”10 bolnavi de la Spitalul clinic de neuropsihiatrie Sapoca din Buzau au suferit arsuri, dupa ce un tanar schizofrenic a blocat accesul in salonul in care erau internati si a provocat un incendiu. Pentru ca era destinata bolnavilor psihotici, care au manifestari violente, incaperea avea gratii la geamuri, astfel incat cei blocati in interior nu au avut pe unde fugi, arzand ca intr-un crematoriu.”

Directorul de atunci al spitalului, doctorul Mihai Ovidiu, declara ca, in momentul in care s-a declansat incendiul cei doi supraveghetori se aflau intr-un alt salon, unde ajutau o asistenta medicala sa faca o injectie unui pacient recalcitrant.  Alertati de urletele pacientilor blocati in salonul cuprins de flacari, cei doi supraveghetori, ajutati de alti membri din personalul spitalului, au reusit cu greu sa sparga usa si au chemat pompierii. Intre timp, au incercat, cu galeti cu apa si cu extinctoare, sa stinga singuri focul.

Pompierii militari au actionat aproximativ o jumatate de ora, timp in care au evacuat 20 de persoane. Noua dintre pacienti au fost transportati la Spitalul Judetean Buzau, cu arsuri de gradul III si IV, precum si afectiuni ale cailor respiratorii. Patru dintre bolnavi suferiseră arsuri pe aproximativ jumatate din suprafata corpului.

Ancheta de la acea vreme urmarea stabilirea circumstantelor care au favorizat producerea incendiului, a persoanelor vinovate, precum si sanctiunile care să fie aplicate in functie de responsabilitatile personalului. De asemenea, urma să fie stabilite masuri pentru prevenirea aparitiei unor alte situatii de acest gen.

Autorul incendiului, Sabin Vatui, era un tulcean in varsta de 24 de ani care, in trecut isi omorase mama. 


Potrivit site-ului oficial al unității, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice. 

Proporţia bolnavilor externaţi din Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca care se reinternează, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, este sub 1,5%.

Proporţia bolnavilor transferaţi din Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare este mai mica de 0,05%.

Conform Ministerului Sanatatii, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca este incadrat la clasificarea IV conform ordinului ministrului sanatatii nr. 323/2011, modificat de ordinul nr. 441/2015.
Etichete: halucinante |  incidente |  scena |  Spitalul |  Săpoca
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU