18 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 18 iunie 2018

Spitalul Județean, încă o premieră medicală

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 2431 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
Premiera medicala la Spitalul Judetean Buzau

Spitalul Județean Buzău și-a cîștigat, astăzi, în urma unei intervenții chirurgicale efectuate de o echipă mixtă, statutul de unic spital din țară în care pot fi efectuate și intervenții, dar și tratamente stomatologice pentru o categorie specială de pacienți: persoanele cu handicap grav. Deși la o primă vedere lucrurile par simple, în realitate, nici un spital de stat din România nu poate asigura tratamente stomatologice, neavînd angajați medici stomatologi.  


La fel ca și la Buzău, spitalele dispun de medici de Chirurgie Buco-Maxilo Facială, ceea ce limitează tipul intervențiilor la extracții efectuate sub anestezie. Or, pacienții din categoria amintită au nevoie și de tratamente stomatologice și, din acest punct, începe chinul. Tratamentele nu pot fi efectuate în spitale pentru că acestea nu au stomatologi, dar nici în cabinete stomatologice pentru că este nevoie de anestezie generală care nu poate fi realizată decât în unități medicale autorizate în acest scop. Aceste realități ale sistemului medical românesc au făcut să fie extrem de limitative posibilitățile de efectuare a tratamentelor  stomatologice pentru persoanele cu paralizii, pareze, sindrom Down, autism sau alte tipuri de handicap grav. 


Șirului lung de neputințe i s-a pus astăzi capăt, printr-o intervenție medicală efectuată la Spitalul Județean Buzău de o echipă formată din Dr. Radu Diana - medic stomatolog, Dr. Radu Doniţa - medic primar Chirurgie Buco-Maxilo-Facială şi Dr. Năstase Florin - medic specialist A.T.I. Cei trei medici au intrat în sala de operație pentru o pacientă în vârstă de 12 ani, diagnosticată cu paralizie cerebrală ataxică, pacienta având nevoie de un tratament dentar cu anestezie generală. Operaţia a durat o oră şi jumătate şi a decurs fără probleme, ulterior pacienta fiind internată pe secţia OR.L., pentru supraveghere medicală.

Anunțul făcut de Spitalul Județean Buzău, după intervenția medicală, dă speranțe zecilor de familii care au un membru diagnosticat cu un handicap grav și care s-au lovit, pînă acum, de uși închise. 
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a încheiat un contract de colaborare cu medicul stomatolog - Dr. Radu Diana pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale la persoanele încadrate cu handicap grav. Am hotărât ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău să încheie acest contract de colaborare deoarece în luna mai am avut o solicitare de la mămică a unei fetiţe în vârstă de 12 ani, care suferă de paralizie cerebrală ataxică, care necesita o intervenţie chirurgicală stomatologică - tratament dentar cu anestezie generală…. Am decis ca cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestui caz este ca spitalul să aibă o colaborare cu un medic stomatolog care să lucreze împreună cu medicul BMF Dr. Radu Doiniţa. 


La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, a declarat: „Ne bucurăm că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se întâmplă astfel de evenimente şi dorim ca pacienţii care ajung la spital să aibă încredere că aici vor găsi medici care să le poată rezolva problemele şi, nu în ultimul rând, vor găsi calitate în actul medical.Vreau să mulţumesc D-nei Dr. Radu Diana pentru că a acceptat să colaboreze cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru faptul că s-a implicat în rezolvarea acestui caz, şi întregii echipe medicale care a finalizat cu succes această intervenţie chirurgicală stomatologică la această fetiţă în vârstă de 12 ani., cu handicap grav”.


O coincidență fericită a făcut ca, chiar astăzi când s-a realizat operația, un al doilea medic stomatolog să se adreseze spitalului și să își ofere serviciile pentru astfel de intervenții, pe viitor. 
În același timp, există déjà mai mulți pacienți care s-au adresat în trecut spitalului și care vor fi o prioritate pentru următoarele intervenții ce vor fi realizate de echipa mixtă chirurg  BMF-medic stomatolog-medic anestezist. Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU