27 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 27 iulie 2019

Spectacol de gust și culoare, la Festivalul Tomatelor, deschis de ministrul Daea FOTO

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
2 voturi 1835 vizualizari 0 comentarii

Spectacol de culori și gusturi, sâmbătă la Festivalul Internațional al Tomatelor și al Biodiversității, eveniment deschis de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Zeci de fermieri au expus la standurile amenajate în Parcul Marghiloman rodul muncii  de peste an. ”Regina” evenimentului a fost roșia, sub toate formele și culorile, dar mai presus de toate cu gust și aromă, cum numai din grădinile bunicilor întâlneam, pe vremuri. În același cadru, autoritățile, în frunte cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, au vorbit despre înființarea băncii de gene la Buzău, un proiect râvnit de multă vreme. 

 Festivalul Internațional al Tomatelor și al Biodiversității a fost deschis sâmbătă de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Încă de la început, oficialul de la București a admirat producția de roșii și i-a îndemnat pe fermieri să-i spună punctual problemele cu care se confruntă pentru ca ministerul să se poată apleca asupra lor și a le rezolva, astfel încât eforturile agricultorilor de a obține recolte bogate și sănătoase să fie mai reduse.
Tot de la Buzău, ministrul Daea, a vorbit despre înființarea băncii de gene, în Parcul Crâng, un proiect de mult dorit de către cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău dar și de către autoritățile locale și de fermierii din regiune. În banca de gene care ar urma să fie  înființată la Buzău, municipalitatea identificând și punând la dispoziție un teren de 1, 2 hectare, ar urma să fie păstrate în condiţii optime seminţe din toate soiurile tradiţionale de legume.
” Este o așteptare din partea tuturor, această bază de gene. O vom face. Actul normativ e in lucru. Au fost unele modificari care necesitau o anumită metodologie pe care a trebuit s-o urmăm. Suntem pe drumul cel bun. Aștept să vadă lumina Monitorului Oficial acest act normativ, se va întâmpla în câteva luni, apoi să trecem la treabă să depozităm aici toată știința,  toată preocuparea, pentru că aici e  ce are România mai bun. România are trei mari resurse:  apa solul si fondul de gene.”, a spus ministrul Daea.  
La rândul său, deputatul PSD de Buzău, Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară șio servicii specifice,  a spus că ”trebuie să avem o dată pentru totdeauna această mină de aur la Buzău”.
Pe de altă parte, ministrul Daea a menționat că  fermierii au avut parte de trei ani agricoli buni, fără precedent, care le vor permite să se capitalizeze ”și să meargă mai departe”.
La festivalul internațional deschis sâmbătă a participat și Irina Vlăduca Marghiloman, nepoata lui Alexandru Marghiloman, stabilită recent în România, care a apreciat gustul roșiei românești, gust ce i-a lipsit  cât timp a trăit în Germania, pentru că acolo, spune ea, legumele nu aveau același gust cu cele rodite din pământul românesc.Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

10 dec 2019 [08:30]  ACTUALITATE BUZAU

S-a răsturnat cu mașina pe câmp

414 vizualizari Citeste tot
09 dec 2019 [15:21]  ACTUALITATE BUZAU

Unguriu înflorește cu penitenciarul

579 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU