25 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 25 septembrie 2019

Situații aberante în derularea programului ”Cornul și laptele”: produsele ajung când copiii sunt deja acasă VIDEO

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3061 vizualizari 0 comentarii

De 17 ani implementat în școlile din România, programul ”Cornul și laptele”, încă scârțâie. Deși a trecut atâta amar de vreme de când a fost înființat, autoritățile nu reușesc să-l perfecționeze astfel încât copiii să poată beneficia în  mod real de avantajele programului pentru care se alocă sume uriașe an de an. În fapt, programul Laptele și cornul are încă numeroase sincope: copiii ba primesc cornuri mucegăite ori biscuiți care nu au nici un gust, ba sunt zile în  care produsele ajung după amiaza târziu când școlile sunt goale.   

La Buzău, miercuri a debutat seria controalelor dispuse de prefectul județului, după ce copiii de la Colegiul Mihai Eminescu au primit săptămâna trecută cornuri mucegăite. Prima zi de controale, primele nereguli. De pildă, la școala din Căpățânești, situată la câțiva km de orașul Buzău, copiii au primit cornul cu jumătate de oră înainte de terminarea cursurilor. Iar laptele nu l-au primit deloc.  Directorul școlii din Căpățânești, Simona Tăbleț, spune că săptămâna trecută a fost și mai rău de atât. Într-una din zile, produsele guvernamentale au ajuns în jurul orei 15,00 când copiii beneficiari erau demult acasă: ”Cel mai mare neajuns în acest moment este această nesiguranță a distribuirii produselor. Nu avem garanția  că le putem oferi zilnic copiilor, la ora stabilită. Noi avem un responsabil care are alocată o pauză pentru a împărți produsele copiilor, însă acestea nu ajung la timp. Săptămâna trecută, am primit produsele la ora 15.00, când copiii erau deja acasă.”
Conducerea școlii din Căpățânești spune că ia în calcul să refuze produsele dacă firma care trebuie să le distribuie nu le va aduce în timp util pentru a fi împărțite copiilor                                           

O altă problemă este cea legată de depozitarea produselor. Administratorul școlii de la Căpățânești spune că firma care se ocupă de împărțirea produselor pentru copii lasă aici cornurile și laptele pentru toate unitățile arondate iar el a ajuns să facă distribuția cu mașina personală.   
Neajunsurile au fost observate și de șefii învățământului buzoian, care la finalul controalelor vor raporta Instituției Prefectului toate problemele.
”Din unitățile pe care le-am verificat, am constatat că nu  este respectat programul de transport. Copiii de la ciclul preșcolar si primar pleacă acasă și produsele ajung cu întârziere. Sunt probleme legate de transport și modul cum sunt transportate aceste produse. Am văzut azi un transport în care produsele erau  depozitate în saci pe pardoseala masinii, pe o platformă de lemn. Ele trebuie depozitate în mod igienic, mașinile să poată fi igienizate or dacă pardoseala e din lemn nu știm dacă se poate întâmpla. Au mai fost cazuri, vinerea trecută, când produsele au ajuns la ora 15.00 și pentru trei zile, lucru care nu este în ordine. ”, a declarat inspectorul general adjunct al IȘJ Buzău, Nela Wamsiedel                    
Și în timp ce autoritățile fac controale și întocmesc rapoarte, copiii așteaptă să primească la timp mărul, cornul și laptele. Iar unii dintre elevi chiar au nevoie de aceste produse.
Controalele privind modul de desfășurare a programului laptele și cornul în școlile buzoiene vor dura o săptămână.
Anul acesta, la Buzău, de distribuirea cornurilor în școli se ocupă o asociere de două firme din Turda și Galați. În total, pentru cornurile distribuite elevilor din tot județul vor fi cheltuiți aproape 12,6 milioane de lei, fără TVA.  Conducerea Consiliului Județean Buzău – instituție care a organizat licitația pentru achiziționarea produselor din Programul pentru școli – a anunțat că, dacă se va stabili că furnizorul de produse de panificație și-a încălcat obligațiile asumate, există posibilitatea rezilierii contractului cu acesta.

Etichete: aberante |  acasă |  ajung |  copiii |  Cornul |  derularea |  laptele |  produsele |  programului |  Situații
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU