13 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 13 iunie 2017

Sistemul lui Ţîrlea

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
8 voturi 2670 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Municipiul Buzău s-a umplut, în ultimii ani, de tot felul de construcţii haotice care nu respectă nici legea, dar nici regulile simple de urbanism, în timp ce, antreprenorii care au vrut să respecte legile, s-au lăsat păgubaşi, după ce li s-a pus tot felul de beţe-n roate, oraşul a fost acoperit de imobile care nu respectă nici o normă, fără locuri de parcare, deşi există legi clare care reglementează acest domeniu. De-a lungul vremii a fost pus la punct un adevărat sistem care a blocat investitorii serioşi; în schimb, cei care au mutilat urbanistic Buzăul, au construit ce şi cum au vrut. Actualul arhitect –şef al oraşului, Victor Ţîrlea nu a străin de cele întîmplate, astfel că astăzi asistăm la zeci şi zeci de clădiri care au primit autorizaţie de construire pentru locuinţe, iar la final, pe teren au apărut clinici, pensiuni, hoteluri, totul pentru a se ocoli Hotărîrea de Guvern 525/1996 care reglementează clar modul în care autoritatea locală eliberează autorizaţii de construire în funcţie de destinaţia de construire, în funcţie de destinaţia imobiluui şi de obligativitatea amenajării locurilor de parcare. Sunt, cum spuneam mai sus, sute de astfel de cazuri, iar oraşul arată cum îl ştim pentru că aşa a fost croit, în ultimii ani, de însuşi arhitectul-şef al municipiului, Victor Ţîrlea, cel care a blocat proiectele de anvergură, în schimb a dat undă verde unora mai mici mai uşor de gestionat de către el. 

Cine e Ţîrlea

Cel de numele căruia se leagă nenorocirea urbanistică din Buzău este, o spun specialiştii de marcă de care oraşul n-a dus lipsă, dar care au făcut „gaură” în jurul lui este, evident, arhitectul –şef al oraşului. Fost angajat al Centrului de Proiectare Buzău pe postul de conductor- arhitect, adică arhitect cu studii de 3 ani şi nu de 6 ani, ca să poată fi numit arhitect plin, Victor Ţîrlea susţin colegi de-ai săi n-a proiectat niciodată nimic. După 1989, Ţîrlea şi-a completat studiile şi încet-încet a ajuns arhitect-şef după ieşirea la pensie a fostei arhitecte –şef Cramen Magazin, Ţîrlea a devenit cel mai mare peste specialiştii în domeniu din Palatul Comunal şi s-a apucat de treabă pe care ştim că a făcut-o. De atunci şi în ziua de azi, Tîrlea s-a distins prin aceea că i-a plimbat la infinit pe drumuri ceea ce face şi azi, pe antreprenorii serioşi, în schimb a pus la cale un adevărat sistem de autorizare care a umplut Buzăul de monstruozităţi şi-a gîtuit oraşul din punct de vedere al circulaţiei rutiere. 

Cum funcţionează totul

Concret, după cum se poate observa, Ţîrlea i-a îndemnat pe investitori să ceară autorizaţie de construcţie în care să se menţioneze că vor edifica imobile tip locuinţă pentru a evita să-şi construiască şi locuri de parcare, iar ulterior antreprenorii au deschis acolo clinici, hoteluri, diferite cîrciumi, magazine şi altele. Avem astfel o explicaţie a ocolirii HG 525/1996 care obligă pe proprietarii de diverse construcţii , altele deît locuinţele să prevadă proiectul cu locuri de parcare. Rezultatele le vedem azi cu ochiul liber, în Buzău. Alţii au fost îndrumaţi să construiască după capul lor fără autorizaţie de construire şi plătesc taxe şi imozite nu pentru noile construcţii, ci pentru bordeiele pe care le-au demolat, aşa cum figurează în scriptele Direcţiei Economice. Iar astfel de exemple sînt cu duiumul, ceea ce e evident extrem de grav.Etichete: Sistemul |  Ţîrlea
Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 2   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU