13 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 13 septembrie 2019

O zi fără apă potabilă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 3062 vizualizari 0 comentarii
Sistemul de furnizare a apei, aproape paralizat. ABuzăul, fără apă potabilă

Sistemul de furnizare a apei potabile din Buzău, aproape paralizat în ultimele ore. Din cauza unei avarii majore apărută la o conductă magistrală, avarie semnalată ieri în zona Spitalului CFR, Buzăul a rămas fără apă potabilă la robinete. De fapt, apă a curs însă a fost neagră precum cafeaua, imposibil de folosit pentru uz menajer, nicidecum optimă pentru consum. Din această cauză, pe parcursul zilei de ieri, buzoienii din numeroase cartiere ale orașului nu au putut folosi apa de la robinete și nici în această dimineață lucrurile nu stau mai bine.
Această problemă a apărut în jurul joi,  în jurul orei 13.00, în zona Policlinicii CFR. A fost o singură avarie inițial, dar după ce a fost identificată o spărtură și soluționată, țeava fiind extreme de veche și corodată, din oțel, a cedat în apropierea spărturii inițiale, și a tot cedat pe măsură ce remediam problemele, pe o porțiune de circa jumătate de metro. Această avarie a făcut să se destabilizeze echilibrul hidrodinamic al apei în rețeaua de distribuție a apei în tot orașul”, a explicat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.                  
Zonele afectate de avaria majoră înregistrată ieri au fost Micro 5, Dorobanți 1 și 2, Nicolae Titulescu, Nicolae Bălcescu. Aceeași situație au trăit-o și buzoienii din cartierele Micro 3, Bazar, Obor si cei din toată zona centrală a orașului, cei de pe străzile 1 Decembrie, Marghiloman, Horticolei și Republicii.  Conducerea Companiei de Apă spune că sistemul este vechi de zeci de ani iar astfel de avarii pot apărea oricând. De altfel, avaria înregistrată ieri care și-a produs efectele zeci de ore vine după o altă defecțiune apărută în sistem  tot săptămâna aceasta, defecțiune care a dus la sistarea apei în mai multe zone ale orașului.      
”Faptul că în Buzău persistă apa neagră de 2-3 zile e din cauza unor avarii în diverse locuri din rețeaua magistrală de alimentare cu apă pe conducte vechi, din oțel, propuse spre înlocuire prin Programul Operațional Infrastructura Mare,  care vor fi înlocuite,  dar la care s-au produs avarii înainte de a fi înlocuite. E  o serie de avarii la conducte vechi de 60 de ani”, a mai spus Săvulescu.     
Și în această dimineață, apa care curge la robinetele buzoienilor este improprie uzului menajer. Conducerea Companiei de Apă speră ca situația să revină la normal cât mai curând posibil: ” Regret enorm cele întâmplate, sunt lucruri pe care nu ai cum să le anticipezi, e posibil să mai fie astfel de lucruri. Infrastructura cu care lucrezi e extrem de veche, nu e exclus să mai apară astfel de situații, din păcate. Regret, dar cred că am învățat o lecție din avaria de ieri. Va trebui să identificăm zonele cu potențial mare de risc, care sunt extrem de corodate, chiar dacă sunt prinse în programul Operațional Infrastructura Mare va trebui să le înlocuim chiar înainte de a începe în acest program, pentru că pericolul e prea mare să se repete o astfel de situație”,  a mai spus directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.              
Și în timp ce conducerea Companiei de Apă Buzău își cere scuze pentru că Buzăul a fost lipsit de apă potabilă ore în șir, buzoienii se roagă ca nu cumva după dezastrul de ieri să nu li se strice centralele ori mașinile de spălat, pe care le-au folosit neștiind cât de neagră e apa.


    

 

Etichete: aproape |  Buzăul |  furnizare |  paralizat |  potabilă |  Sistemul
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU