23 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 23 octombrie 2018

Simularea unui mare cutremur a adus vești îngrozitoare pentru Buzău

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1625 vizualizari 0 comentarii

Simularea unui seism de 7.5 grade pe scara Richter desfășurată la nivel național a scos la iveală date îngrozitoare pentru Buzău. Primele concluzii ale exercițiului național arată că județul ar fi extrem de afectat după un cutremur de magnitudine mare.
După cea mai amplă simulare din ultimii ani, autoritățile au întocmit harta județelor cu cel mai mare risc în cazul unei mișcări tectonice puternice. 15 județe se află în pericol mare și foarte mare, potrivit documentelor oficiale. Astfel, cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași și toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensității de Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se află Cernavodă și Tulcea.
La  Buzău, potrivit hărților de risc recent realizate, în cazul unui cutremur mare s-ar înregistra cel mai mare număr de locuințe afectate.  La capitolul victime omenești, Capitala ar avea cel mai mare număr de morți și răniți, urmată de Buzău și Ploiești. Iată ce spune directorul Institutului Național de Fizica Pământului, Constantin Ionescu: „De obicei, cutremurele care depășesc magnitudinea de 7.2 pot să producă pagube în zona Vrancea și Buzău. Ele pot produce pagube, dar dacă e să luăm, în primul rând, pot fi afectate clădirile construite în perioada interbelică, perioadă în care nu au existat standarde în construcții și probabil că acele clădiri au bulină roșie și nu au fost consolidate. Iar acestea ar fi primele care ar putea fi afectate. După aceea, ar fi clădirile la care nu s-au respectat standardele de construcție, o altă categorie de clădiri care pot fi afectate.”
În așteptarea unui cutremur major, România se pregătește. Din păcate, pregătirile se limitează la campanii de informare ale ISU și nu se bucură de participarea autorităților în măsură să consolideze nu doar clădirile, dar și planul de urgență menit să salveze cât mai mulți români, într-o asemenea tragedie.  De cele mai multe ori, planurile se limitează doar la simulări.
„Într-adevăr, problema este foarte gravă. De asta și tot insistăm și facem exerciții în așa fel încât să înțeleagă și populația care stă în aceste spații, pericolul la care se expun și noi să ne pregătim în continuare forțele. Același lucru l-am făcut și anul acesta, numai că nu am mai folosit spații rezidențiale, ci am folosit o zonă din zona industrială a municipiului Buzău pentru că ne interesează inclusiv infrastructura critică care va fi afectată în mod sigur în momentul producerii unui cutremur peste 7.”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru situații de Urgență Buzău, Vasile Prahoveanu la emisiunea Focus News de la Focus TV
    În orașul Buzău sunt numeroase clădiri cu bulină roșie, ceea ce înseamnă că un cutremur mare le-ar putea dărâma. Multe sunt pe strada Cuza Vodă, Oborul este o altă zonă vulnerabilă, de asemenea blocuri situate în centrul orașului și chiar pe Bulevardul Bălcescu sunt cu risc în cazul în care pământul se va mișca puternic. În total, pe o listă publicată de Primăria Buzău, actualizată însă în martie 2005, firgurează 44 de imobile cu risc seismic. Cum expertizele au fost realizate acum 13 ani, nimeni nu poate spune clar dacă în afara celor 44 de clădiri cu risc seismic nu mai sunt și altele șubrede, gata să se dărâme în caz de cutremur mare.
În Vrancea, doar două clădiri – vechiul tribunal și secția de științe ale naturii – prezintă  risc de prăbușuire în cazul unui cutremur mare. Cu un grad seismic mai mic sunt 23 de clădiri, multe situate pe Bulevardul Unirii sau în zona Gară.
Autoritățile spun că, în caz de calamitate pentru locuitorii rămași fără un adăpost deasupra capului, ei ar fi amenajat spații sigure în internate și școli, ori ar fi ridicate tabere de sinistrați. Buzăul, pe lista neagră a județelor cu risc seismic și urmări dramatice în caz de cutremur mare, nu este dotat însă cu un modul care să permită amenajarea unei tabere de sinistrați, la nevoie.
„Taberele de sinistrați au spații deja alocate, din păcate, din ultimele dotări, ISU Buzău nu a primit o astfel de tabără de sinistrați, dar avem județ apropiat, de exemplu Vrancea, care are un astfel de modul. Nu zic că Vrancea ni-l va pune la dispoziție. Dar așa cum am făcut precizarea, în cadrul Inspectoratului Buzău vor veni forțe de la alte inspectorate, zone din țară unde nu sunt afectate, exact așa cum s-a întâmplat și în cadrul exercițiului de acum 5 zile. Avem stadionul de la lapte, avem stadionul Gloria și putem să folosim inclusiv spații din cadrul Garnizoanei Buzău, spațiile libere de la ieșire din municipiul Buzău, acolo unde putem să înființăm aceste tabere.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu, prezent recent în emisiunea Focus News de la Focus Tv.
Autoritățile spun că cele mai sigure județe din țară, în caz de cutremur, sunt Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța, precum și granița dintre județele Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița și un alt punct izolat de siguranță este între județele Sibiu și Brașov, cuprinzând câte o parte din amândouă, ambele fiind județe cu un risc seismic mediu.

 

Etichete: îngrozitoare |  Buzău |  cutremur |  pentru |  Simularea |  vesti
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU