04 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 04 noiembrie 2019

Șezătoare ca pe vremea bunicii, la Beceni FOTO&VIDEO

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
6 voturi 3308 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
A fost șezătoare, zilele trecute, la Cărpiniștea, comuna Beceni. Fecioarele din sat și-au luat fuiorul ori vârtelnița, iar altele s-au așezat la războiul de țesut. Flăcăii au venit și ei să dea o mână de ajutor și au împletit coșuri din nuiele. La șezătoare au venit de la copiii de câțiva ani la femeile trecute de a doua tinerețe, foarte pricepute la frământat. De altfel, după joc și meșteșugit, participanții s-au ospătat cu brânzoaice făcute din aluat bine frământat, amestecat cu brânză, după rețete păstrate de la bunici.

Șezătoarea din week-end, de la Beceni, județul Buzău, a păstrat toate rigorile obiceiului strămoșesc.  Participanții au îmbrăcat portul popular muntenesc, păstrat cu sfințenie în lăzile de zestre ale locuitorilor de pe Valea Slănicului. Reuniunea a început sub semnul credinței care i-au unit întotdeauna pe oamenii satului.
Șezătoarea a respectat vechile tradiții. Tinerii instituționalizați la Centrul rezidențial din  Beceni au adus cu ei unelte vechi de decenii, așa cum sunt vârtelnița sau războiul de țesut vertical și au lucrat diverse obiecte meșteșugărești.
Momentele de lucru au alternat cu cele de joc și cântec.
Și, când toată lumea și-a tras sufletul, gospodinele au adus brânzoaice aburinde, bucate vechi a căror rețetă este transmisă din generație în generație:
”Coca se frământă cu lapte, se frământă cu drojdie, cu sare, făină, ulei, se lasă la crescut. În primul rand trebuie să ai dragoste, să le faci cu plăcere, în al doilea rând, ingredientul pe care îl bați, spre exemplu brânza, trebuie să fie de bună calitate, scursă bine, frământată cu ouă, pe urmă se lasă la dospit. Asta este secretul: să pui mult suflet.ne-a dezvăluit Maria Jingoiu, o localnică din zona Beceni.
Dintotdeauna, șezătorile au fost prilej de socializare, de cunoaștere și apropiere, dar și de transmitere a unor obiceiuri. Același lucru l-au făcut și vârstnicii, care le-au vorbit celor mai tineri dintre participanți despre lucruri din vechime, începând cu semnificația iei tradiționale:
”Ele s-au lăsat moștenire de la mamă la fată sau la băiat, pentru nurori. Asta este o deosebire între straiele de astăzi și straiele străvechi: pentru că au pe ele aceste simboluri de bunăstare. O ie, chiar dacă ne-o facem acum, să ne-o coasă, să ne menească ceva, să ne spună ceva, pentru că nu e ceva impersonal. Toate ornamentele….e atâta siguranță în aceste ornamente, pentru că doar cel care știe alfabetul iei poate să o iubească.”, ne-a spus Cecilia Petrescu, colecționar obiecte tradiționale.
La eveniment a participat și Amelia Papazissu, creator popular declarat de UNESCO tezaur uman viu: ”O sezătoare tradițională, am făcut primii pași, sperăm ca la anul să reușim să facem ceva mai mult, să ducem mai departe tradițiile, să conștientizăm populația locală de valorile pe care le au în comună și pe Valea Slănicului.” 
Șezătoarea de la Cărpiniștea-Beceni a fost organizată la inițiativa preotului paroh pentru a marca Anul Satului Românesc, declarat astfel de Patriarhia Română.  
”Ne-am gândit la aceasta pentru a transmite tinerilor datinile, obiceiurile și meșteșugurile satului românesc. De aceea ne-am gândit – împreună cu colaboratorii noștri de astăzi - ca ea să devină o acțiune anuală. Prin aceasta ne dorim ca tânăra generație să deprindă și ea aceste meșteșuguri și, cu vrerea lui Dumnezeu, să ducă mai departe aceste meșteșuguri, satul și neamul românesc”, a dezvăluit Sorin Braniște, preot paroh sat Cărpiniștea.
După această primă ediție, organizatorii își doresc ca șezătoarea să devină o tradiție, iar evenimentul să fie programat în toamna fiecărui an.


Etichete: Beceni |  bunicii |  Șezătoare |  vremea
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 4   -2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU