19 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 19 iulie 2018

Semnezi petiția? Vor pensionarea profesorilor cu 10 ani mai devreme

Redacţia sansanews.ro alte articole de Redacţia sansanews.ro
5 voturi 2021 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

O federație pentru educație cu reprezentare națională, care include și parteneri din județul Buzău, luptă printr-o petiție online pentru strângerea de semnături care să pună pe masa legiuitorilor un proiect de pensionare a cadrelor didactice, cu aproape 10 ani mai devreme decât media de pensionare actuală.


Textul petiției ”Pensionarea personalului didactic la vârsta de 57 ani pentru bărbați și respectiv 55 de ani pentru femei!” vine cu următoarele argumente (sublinierile ne aparțin):


”1. Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din Romania, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigațiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensionarea anticipată.
2. Aspecte politice: Implicarea politicului în instituțiile de învățământ este o problemă nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă trusturile media private din Romania.”

3. Aspecte educaționale: Educația este progresiv afectată de imixtiunea administrației europene în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice: Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei națiuni. Astfel, se recomandă soluționarea de urgență a restabilirii demnității profesionale a salariaților din educație. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare ale unor societăți ce se recomandă a fi democratice.”


Am cerut părerea unui specialist în domeniul juridic din învățământ, care s-a arătat, având în vedere o altă luptă deja pierdută pe același subiect, ne-a declarat: ”Șansele de a obține o decizie favorabilă pentru pensionarea la vârstele menționate în petiție sunt extrem de mici. Însă inițiativa contează. Din păcate, tentativele sindicale sprijinite de parteneri din societatea civilă s-au lovit deja de un răspuns negativ și când s-a cerut pensionarea cu trei ani mai devreme. În plus, pentru o astfel de măsură, se calculează exclusiv vechimea în munca la catedră, ceea ce ar micșora considerabil numărul eventualilor beneficiari. Însă, chiar și puține, șansele există și încurajează astfel de demersuri”, a explicat sursa noastră de presă.


În prezent, grilele de pensionare din învățământ nu sunt fixate într-un cadru clar, ne confirmă același specialist. Iar dorința de a introduce forțe proaspete la catedră crește pe măsura nemulțumirii asociațiilor de părinți ai căror copii se plâng des de prestarea de servicii educaționale de către cadre didactice obosite și depășite de tentativele de modernizare din învățământul autohton. Deja, la nivelul județului Buzău, am înregistrat conflicte între părinți și corpul profesoral, acutizate de nemulțumirile justificate mai mult sau mai puțin ale elevilor, motive care se creează pe realitatea că, ajungând la venituri de peste 1000 de euro la catedră, profesorii cu vechime de peste 30 de ani lasă ștacheta performanței mai jos decât cadrele didactice mai tinere, cu venituri între 300 și 500 de euro.


Industria ”meditațiilor” sau a pregătirilor în particular este și în Buzău, ca peste tot în țară, o altă formă de subminare a calității educației de la clasă. Există profesori miliardari, unii dintre ei și cu mândria de a posta, pe paginile lor de socializare, fotografii cu darurile nu deloc ieftine, pe care le primesc de la elevi sau părinți. Vom reveni asupra acestui subiect, cu o sondare a ”mândriei” de a fi profesor ”premiat” de părinți, direct sau prin intermediul copiilor elevi.


(foto credit: Euro Education Federation, inițiatorii petiției online)
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 4   -3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU