06 [AUG 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 august 2014

Sărbătoare plină de semnificații populare

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1043 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Sărbătoareplină de semnificații populare

Suntem în plin post al Sfintei Marii, însă pentru credincioși ziua de miercuri a fost dezlegare la pește. Așa că, indiferent dacă postesc sau nu, buzoienii nu s-au dat în lături de la păstrarea acestei tradiții, cu dezlegare din partea bisericii. Dacă pe vremuri era aglomerație de pescari pe râuri, acum oamenii se înghesuie în piețe și la magazinele de profil, de unde cumpără pește. Cei mai mulți optează pentru peștele proaspăt prins, dar sunt destui clienți și pentru peștele congelat, adus de la mii de kilometri distanță.

“Cel mai bun peşte este carasul comparativ cu păstrăvul, nu îmi place deloc păstrăvul nu are gust.
Novac,avem poftă şi vrem să luăm şi cu ocazia asta. Prăjit la cuptor, depinde fiecare cum îi place după preferinţe“
, au declarat câţiva buzoieni aflaţi la cumpărături.

Au fost vânzări record la pește, față de o zi obișnuită. Așa se întâmplă numai de câteva ori pe an, în perioadele de post, în care biserica dă dezlegare la pește. Iar zilele de sărbătoare sunt așteptate cu înfrigurare de comercianții de profil.

“Preferă peştele proaspăt în general dar mai sunt şi care cumpără peşte oceanic. De exemplu hamsii, macrou, în general macrou se vine şi peştele proaspăt mai mult zilele astea când se mănâncă. Sigur vânzări mai bune şi aşteptăm să facem şi noi vânzare, aşteptăm un an întreg zilele astea“, a declarat Maricica Ioniţă, vânzătoare la pescărie.

Sărbătoarea se referă la momentul în care Isus s-a schimbat la față, apărându-le ucenicilor cu înfățișarea schimbată, strălucind ca soarele și ca lumina. Pe lângă semnificația religioasă, este, în tradiția populară, pragul dintre vară și toamnă. Se spune că din această zi, păsările călătoare încep să plece, vremea se răcește, iar scăldatul în apele curgătoare e de acum interzis, pentru că omul care face baie în râu va răci.

Tot în această zi de sărbătoare se culeg primii struguri, care sunt duși la biserică pentru a fi sfințiți. Este, în același timp, și ziua în care se încheie recoltarea plantelor medicinale, iar oamenii încep să strângă seminţe și fructe, pe care le depozitează pentru iarnă.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU