BREAKING NEWS
Curs valutar:
4.6572
3.9685
18 iulie 2018 Ultimul update: 11:03
17 [APR 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 17 aprilie 2017

Săptămîna luminată la români

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2377 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Săptămîna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămîna Luminată. În vechime, Botezul era săvîrşit în noaptea de Paşti. Cei botezaţi erau numiţi "luminaţi" şi purtau haine albe în toată săptămîna de după Paşti. Sînt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămînă a primit numele de Săptămîna Luminată, arată crestinortodox.ro

Dacă privim mai adînc, putem mărturisi că în această perioadă toate s-au umplut de lumina sfîntă a Învierii Domnului. Să ne amintim că în noaptea Sfintelor Paşti, se sting în biserică toate luminile. Numai candela de pe Sfînta Masă din Sfîntul Altar rămîne aprinsă. Spaţiul întunecos este chipul morţii şi al iadului în care a coborît Hristos cu sufletul Său. Candela aprinsă de pe Sfînta Masă este sufletul viu şi îndumnezeit al Mîntuitorului coborît la iad.

Preotul adresează chemarea "Veniţi să primiţi lumină!" tuturor, nu doar anumitor persoane. Pe toti ne cheamă să facem trecerea de la întunericul morţii, la lumina vieţii veşnice. Iar această trecere este exprimată prin aprinderea tuturor lumînărilor de la o singură lumînare. De aceea Biserica vesteşte de Sfintele Paşti: "Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pămîntul şi cele de sub pămînt". Iată de ce Biserica numeşte această săptămînă ca fiind Săptămîna Luminată. Ea ne cheama să purtăm în noi lumina Învierii lui Hristos şi în această lumină să ne îmbrăţişam unul pe altul şi să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi, Hristos a înviat!. 

Rînduieli speciale

În Săptămîna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sînt zile cu "harţi". Biserica ne oferă dezlegare la mîncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfîntului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), avem "dezlegare la peşte".

De la Învierea Domnului şi pînă la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Începînd din Duminica Sfintelor Paşti şi pînă la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cîntă Axionul Paştilor: "Îngerul a strigat...", iar credincioşii se salută cu cuvintele: "Hristos a înviat!” şi răspund: "Adevărat a înviat!"

În Săptămîna Luminată nu se citeşte Psaltirea.

În această săptămînă nu se fac parastase pentru cei trecuţi la cele veşnice. Amintim că începînd cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sînt reluate după Duminica Tomii. Acest lucru nu înseamnă că ei sînt daţi uitării. Să nu pierdem din vedere că Biserica îi pomeneşte pe aceştia în cadrul oricărei Sfinte Liturghii. Chiar şi în Săptămîna Patimirilor cei adormiţi sînt pomeniţi în cadrul Sfintei Liturghii din Joia cea Mare, apoi de praznicul Învierii şi la orice Sfîntă Liturghie de după Sfintele Paşti. 

După binecuvîntarea de început de la Vecernie şi Utrenie, se cîntă troparul "Hristos a înviat din morţi." (de trei ori) şi stihurile Paştilor. În vremea rostirii stihurilor, preotul cădeşte cele patru laturi ale Sfintei Mese şi întreg Sfîntul Altar.

Slujbele de înmormîntare din Săptămîna Luminată sînt oficiate după o rînduială specială. Slujba înmormîntării este înlocuită de slujba Învierii. Aşadar şi cîntările acestei slujbe vorbesc de biruinţa Vieţii asupra morţii.

Marţi, în Săptămîna Luminată, au loc uscarea şi sfărîmarea Sfîntului Agneţ, sfinţit în cadrul Liturghiei Sfîntului Vasile din Sfînta şi Marea Joi, din Săptămîna Patimilor. Amintim că în Joia Mare, în cadrul Proscomidiei, pe lîngă Sfîntul Agneţ, care se foloseşte la Sfînta Liturghie din ziua respectivă, se mai scoate încă un Agneţ, care se sfinţeşte împreună cu celălalt, fără să se rostească de două ori rugăciunile epiclezei şi fără să se binecuvinteze fiecare separat.

Al doilea Agneţ este uscat şi sfărîmat după o rînduială specială. După ce este sfărîmat, este aşezat într-un chivot pe Sfînta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

În vinerea din Săptămîna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obişnuieşte ca după otpustul Sfintei Liturghii să se săvîrşească slujba sfinţirii celei mici a apei.

Hristos a Înviat!Etichete: luminata |  romani |  Saptamina
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 iul 2018 [17:58]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE Nr. 174 privind convocarea Consiliului judeţean în şedinţă ordinară

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU[...]
245 vizualizari Citeste tot
16 iul 2018 [14:08]  ACTUALITATE BUZAU

Schimbare importantă la Compania de Apă

732 vizualizari Citeste tot
14 iul 2018 [17:51]  ACTUALITATE BUZAU

Infiorator!A murit zdrobit de roata remorcii

342 vizualizari Citeste tot
14 iul 2018 [09:55]  ACTUALITATE BUZAU

Masina rasturnata pe DN2-E85,doua victime

275 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU