21 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 21 februarie 2018

S-au închis mai multe școli din județ. Vezi aici care este motivul!

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 3316 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Autoritățile locale din cîteva comune buzoiene au fost nevoite să închidă, rînd pe rînd, școlile. În comuna Zărnești,  toate cele șapte unități de învățămînt au fost închise, iar acum aproape 200 de elevi fac naveta, zilnic, pentru a ajunge la școală. Și nu este singura situație de acest gen. Alte cinci primării din patru comune și din orașul Nehoiu au cerut comasarea mai multor școli și grădinițe din anul școlar viitor. Autoritățile locale se confuntă cu o singură problemă: natalitatea e foarte scăzută, iar cheltuielile pentru funcționarea unităților de învățămînt sunt prea mari și nejustificate în lipsa populației școlare.

Școala generală din Fundeni este singura unitate de învățămînt care mai funcționează în comuna Zărnești. Aici învață acum aproape 400 de elevi, adică toți școlarii și preșcolarii din comună. Numărul lor a scăzut dramatic în ultimii ani, astfel încît autoritățile au fost nevoite să închidă rînd pe rînd toate școlile și grădinițele din celelalte sate. Puținii copii de vîrstă școlară rămași în comună au fost aduși la Fundeni, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre ei fac naveta.

La Fundeni ajung copii din toate satele. Punctul cel mai îndepărtat de școală este la 8 km, distanță pe care elevii o străbat zi de zi cu microbuzul școlar.

„Demografia comunei Zărnești este în descreștere. De ani de zile s-au comasat mai multe unități școlare și grădinițe.(...) În anul școlar 2017 – 2018 toți copiii școlari au fost comasați la Școala Generală Clasele I – VIII din satul Fundeni. Școala a fost reabilitată în 2007 și au fost constituite încă două clase. Propunerea comasării a venit de la IȘJ, iar noi nu ne-am poziționat contra și dacă ministerul Educației ne-a ajutat cu două microbuze, am zis să recurgem la acest lucru, de a comasa unitățile de învățămînt.  Și pentru noi este mai ușor așa, deoarece putem să-i ajutăm pe mai multe planuri, la curățenie, la lemne, etc. Și putem urmări activitatea școlară și preșcolară din aceatsă unitate de învățmînt”, a precizat primarul comunei Zărnești, Alexandru Lazăr.

În fiecare zi, microbuzele școlare fac nu mai puțin de 14 curse. Dimineața învață copiii din ciclul primar, iar după amiază elevii din clasele V-VIII. Odată lăsați însă în stații, copiii nu ajung acasă. Unii dintre ei, abia coborîți din microbuz, mai au de bătut drum lung pe jos până acasă.

 „Noi facem șapte curse pe zi și îi lăsăm în stație, doar nu-i ducem pe toți la poartă. Treaba mea este să mă asigur că îi iau la timp și îi duc la timp la școală, fie vreme bună sau rea” spune Dumitru Matei,  șoferul microbuzului școlar care face curse cu elevii din Zărnești.

În fiecare zi, cel puțin o jumătate de oră din viața unui elev navetist înseamnă să fie pe drum.

Alte patru comune, dar și orașul Nehoiu se confrntă cu o scădere dramatică a natalității, iar asta înseamnă cutomat închiderea mai multor școli și grădinițe. Problema închiderii și comasărilor școlilor pe fondul scăderii natalității a fost discutată și în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Buzău, unde primarii din Nehoiu, Gura Teghii , Săpoca și Pietroasele au cerut să comaseze unitățile de învățământ cu un număr mic de elevi întrucît cheltuielile cu întreținerea clădirilor nu sunt justificate. Închiderea școlilor nu rezolvă însă nici pe departe problemele, pentru că primăriile sunt obligate să mențină clădirile în stare de conservare. Etichete: închis |  școli |  județ |  motivul |  multe
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU