17 [IUL 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 17 iulie 2017

S-a stins criza vaccinurilor

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1338 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Vești bune pentru părinții care încă nu și-au imunizat copiii împotriva rujeolei, otitei, difteriei sau altor boli contagioase. Riscul la care au fost expuși micuții pentru că nu li s-a administrat vaccinul hexavalent ori ROR-ul va deveni istorie.

Criza vaccinurilor hexavalent și ROR a luat sfîrșit. Cel puțin în județul Buzău acolo unde Ministerul Sănătății a trimis săptămîna trecută aproape 9000 de doze cu ser necesar imunizării tuturor copiilor. Astfel, criza ia sfîrșit după trei luni în care imuniarea a fost în impas. „În această lună, Ministerul ne-a dotat cu hexa, 4944 de doze şi vaccin ROR 4760 de doze” a declarat dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău. Dozele trimise în Buzău sînt suficiente ca să acopere atît vaccinarea restanțierilor, cît și imunizarea copiilor conform calendarului de vaccinare. Practic, necesarul de ser hexavalent și ROR este acoperit pînă la sfârșitul anului. „Pentru hexavalent avem 1 155 de restanţieri şi avînd în vedere că în fiecare lună, epuizînd aceşti restanţieri, vom mai avea 800 de copii care merg pe catagrafierea obişnuită, sperăm ca acest vaccin să ne ajute să acoperim inclusiv luna noiembrie, poate puţin şi din decembrie. La ROR avem mai mulţi restanţieri pentru că există supracampanie, adică copilul de 9-11 luni, care încă se vaccinează şi aici avem 1 850 de copii de recuperat, dar vom continua”, a mai declarat dr. Carmen Scântei. Vaccinul hexavalent este administrat copiilor la vîrsta de 2, 4 şi 11 luni şi îi protejează pe micuţi împotriva mai multor boli, precum difteria, tetanosul sau hepatita B. Vaccinul ROR îi ferește pe copii de rujeolă, oreion și rubeolă. În cele trei luni cît au lipsit vaccinurile din stoc, din fericire în Buzău nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri cauzate tocmai de neadministrarea serului.

Conform calendarului

Ministerul Sănătății a început în urmă cu două săptămîni livrarea noilor doze de vaccin hexavalent în țară. Peste 245 de mii de doze de hexavalent urmau să ajungă în cel mai scurt timp la cabinetele medicilor de familie și la direcțiile județene de sănătate. Cantitatea acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarea perioadă (cca. 5 luni), iar dozele vor ajunge în toate județele conform calendarului programat. Oficialii Ministerului Sănătăţii fac precizarea că tranșa actuală, de 245.498 de doze, este livrată înainte de termenul contractual stabilit în contractul de achiziție, respectiv lunile iulie și octombrie 2017. De asemenea, într-un comunicat de presă, se arată faptul că Ministerul Sănătății a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru ani (2018-2022), măsură care va preveni eventualele discontinuități de aprovizionare cu acest tip de vaccin.Etichete: criza |  stins |  vaccinurilor
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU