Curs valutar:
4.6605
4.1120
12 decembrie 2018 Ultimul update: 09:26


15 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 decembrie 2017

Retrocedările, actuala şi singura preocupare a Prefecturii Buzău

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 4478 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Retrocedările de terenuri se arată a fi actuala şi singura mare preocupare a echipei de conducere a Instituţiei Prefectului Buzău. Practic, după cum opinia publică poate observa, temele lansate de la vîrful "Casei Albe" la conferinţele de presă sînt problemele de fond funciar. Aşa se explică, poate, faptul că actualul prefect tratează în regim de urgenţă eliberarea unui titlu de proprietate pentru Academia Română, cu aprobarea Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar de pe lîngă Instituţia Prefectului, care se suprapune peste 4.400 de hectare de teren din zona de nord a judeţului, pentru care au deja titlu de proprietate mai mulţi posesori printre care şi Obştile Moşnenilor, titluri obţinute în baza unor hotărîri judecătoreşti definitive emise de Justiţie care consfinţesc dreptul de proprietate a celor de mai sus.                       Academia Română are şi ea, la bază, un act emis de Justiţie, definitiv, irevocabil şi executoriu pe care prefectul Carmen Ichim îl invocă atunci cînd cere Comisiei să emită un titlu de proprietate peste un alt titlu deja existent, ceea ce e o aberaţie, pe care orice cetăţean de bun simţ o poate pricepe fără să aibă studii juridice aprofundate.
Următoarea şedinţă a Comisie de Fond Funciar e programată pe 20 decembrie, dar graba cu care se acţionează îi face pe unii dintre membrii Comisiei să aibă păreri discordante. Acum, din cauza acestei grabe hazardate şi avînd în vedere că acţiuni asemănătoare în care un lot întreg de funcţionari din "Casa Albă" sînt judecaţi acum, deşi se ştie unii dintre ei au căzut nevinovaţi în aceste dosare de corupţie şi, cel puţin pînă acum, nu li s-a dovedit nici o implicare suspectă, există păreri că lucrurile nu sînt totuşi în regulă.
De ce atîta grabă?
Graba cu care prefectul acţionează în acest caz e explicată prin faptul că este obligată de lege să emită un titlu de proprietate altfel riscă să răspundă personal. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, la prînz, prefectul Ichim a declarat vizavi de acest subiect:

"Am promis că voi debloca Fondul Funciar, iar acest lucru l-am şi făcut. În data de 20 decembrie o să vă invite la o şedinţă extraordinară a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, cînd se va dezbate problema Academiei Române, ce este de făcut, pe ce s-au pus penalităţi şi ce Hotărîre va lua CJFF. Vreau să fie publică pentru că la un moment dat există Legea răspunderii Magistratului. Sînt o persoană care o cer, pentru că sînt penalizată în foarte multe dosare cu retrocedări în care s-au pus tot felul de sentinţe judecătoreşti şi fie că oamenii aceia nu au avut drept, fie au fost alţii puşi pe aceleaşi amplasamente cu hotărîre judecătorească. Este imposibil să pui sentinţă peste sentinţă. Cred că pentru lucrul acesta trebuie să răspundă magistraţii, iar soluţionarea trebuie să se facă tot în instanţă şi nu administrativ de către CJFF. Din păcate sînt sentinţe care spun că persoanele respective trebuie puse în posesie pe suprafeţele respective peste care se suprapune hotărîrea judecătorească a Academiei Române.
Codul penal, articolul 284, spune că neexecutarea unei sentinţe judecătoreşti care nu mai are cale de atac este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Aici nu mai avem căi de atac, s-au epuizat toate căile. Ei au venit cu alte suprafeţe din domeniul public, dar este imposibil, nu ne dă voie legea să le dăm suprafeţele respective. Nu avem altceva de făcut decît să punem în aplicare hotărîrea judecătorească, aşa cum este ea, strîmbă, dreaptă, după care vom vedea care sînt căile de atac. CJFF va pune în aplicare, iar beneficiarii vor merge în instanţă să vadă care este cel în drept să fie pus în posesie"

Ce spune un magistrat cu experienţă care a judecat sute de cazuri asemănătoare

 Lucrurile însă, din punct de vedere juridic, se pot trata legal tot în justiţie. Un magistrat cu sute astfel de procese la activ a explicat pentru Şansa Buzoiană că nu există posibilitatea eliberării a două titluri de proprietate pentru persoane fizice sau juridice diferite pentru aceeaşi suprafaţă de teren.

"Dacă există deja un titlu de proprietate emis pentru una dintre persoane, însoţite de emiterea unui alt titlu de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă pentru un alt proprietar trebuie anulat primul document şi emiterea altor două. Observaţia că titlurile se suprapun trebuie să se facă de instituţia care le emite, iar soluţia trebuie dată tot de justiţie, care va stabili, după un proces, noile delimitări şi emiterea unei soluţii definitive şi irevocabile, în acest sens".

Cu alte cuvinte, Comisia din Prefectură nu poate aproba emiterea unui titlu care se suprapune peste altul, aşa că primul trebuie anulat de justiţie şi apoi se trece la aprobarea celorlalte două titluri noi. E simplu, dar durează.
Se conturează un nou scandal

În aceste condiţii se prefigurează un nou scandal legat de retrocedări, un subiect sensibil care a mai fost adus în atenţia opiniei publice cu ani în urmă cînd o afacere de retrocedare a adus Buzăul în atenţia întregii mass-media naţionale. Ce este însă cert, e faptul că de cînd Prefectura este condusă de actuala echipă, singurele declaraţii şi cele mai vocale se fac în legătură cu problemele retrocedărilor, iar priceperea cea mai mare se manifestă asupra "rezolvării" (sic!..) a chestiunilor fondului funciar, iar grăbirea rezolvării lor e făcută sub pretextul că dacă nu se acţionează repede legea îi trage la răspundere pe prefect care este şi preşedintele Comisiei de Fond Funciar. De altfel o situaţie asemănătoare există deja la Puieşti acolo unde surse bine documentate ne-au relatat că tot în grabă s-a ,,rezolvat,, retrocedarea unei suprafeţe de teren chestiune asupra căreia planează mari semne de întrebare.Etichete: actuala |  Buzău |  Prefecturii |  preocupare |  Retrocedările |  singura
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

10 dec 2018 [22:17]  PUBLICITATE BUZAU

(P) Primăria Municipiului Buzău - ANUNŢ PUBLIC nr. 37204 / 10.12.2018

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU[...]
256 vizualizari Citeste tot
10 dec 2018 [22:13]  PUBLICITATE BUZAU

(P) DISPOZIŢIE Nr.359 privind convocarea Consiliului judeţean în şedinţă ordinară

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU[...]
147 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU